Postupak postavljanja laminata


Vreme za koje će se obaviti postavljanje laminata zavisi od površine samog prostora. Pre nego se počne sa postavljanjem laminata potrebno je da se dobro očisti podloga. Laminat spada u podloge  koje nisu preterano zahtevne i koje vrlo jednostavno mogu da se postave pa čak i kad je u pitanju sistem “uradi sam” . Laminat se može postaviti preko starog parketa, daščanog poda, linoleuma, PVC podova a najvažnije je obezbediti suvu i relativno ravnu podlogu.

Kada se laminat unese ne može se odmah postavljati, već je potrebno da se odloži u prostoriji u kojoj se postavlja barem jedan ili dva dana. Važno je da se odloži na suvu i ravnu pdlogu čime se prilagođava na sobne uslove ( sobnu temperaturu, vlažnost vazduha i dr. ) .

Kada se laminat postavlja preko podloge od betona ili cementne košuljice mora se postaviti parna brana ( polietilenska folija debljine 0,2 milimetara ) .Postavlja se uz preklop koji je obično između 20 i 30 santimetara. Sprečava prodiranje vlage i štiti laminat od vlage iz cementne košuljice. Postavljanje parne brane se ne vrši kada se laminat postavlja preko drvene površine ili preko pločica.

Kada se postavlja parna brana potrebno je postaviti i foliju koja predstavlja dobru zvučnu izolaciju. U isto vreme ovom folijom prekriće se sve manje neravnine čime podloga postaje idealna za postavljanje laminata. Ovu foliju ne treba preklapati.

Umesto ove folije može se naći i adekvatna zamena. Reč je o pločama koje su malo deblje od folije a mnogo bolje sprečavaju buku i ravnaju podlogu u odnosu na foliju. Svakako se preporučuje da ukoliko ste u mogućnosti umesto folije postavite ove ploče kao podlogu za laminat. Dovoljno je samo ravnomerno ih poređati čime se obezbeđuje idealno ravna i stabilna podloga. Za njihovo spajanje koristi se samolepljiva traka. Za njihovo sečenje koristi se skalpel ili oštriji nož.

Kada se završi ređanje ploča može se početi sa postavljanjem laminata. Potrebno je uvek dužu stranicu postaviti ka izvoru svetlosti. Kod uskih prostorija i hodnika laminat treba postaviti uzdužno, čime se postiže prikrivanje sitnih nesavršenosti koje se mogu javiti u spojevima. Za postavljanje laminata najidealnja temperatura je oko 18 stepeni.

Pošto se laminat skuplja i širi prilikom promena temperature mora se ostaviti dovoljan prostor pored zida kako bi pod mogao da radi.

Na koji način će se laminat spajati zavisi od sistema. Uglavnom se prislanjaju ploče jedna na drugu, čime je potrebno da pero ulegne u utor a uz sve to mora se obratiti pažnja na određeni ugao pod kojim se sve to obavlja.

Ukoliko se desi da je nemoguće uklopiti ga ploča laminata treba da se pomeri bočno čime će se olakšati uleganje. Nikako se ne preporučuje da pokušate da uklapate uz pomoć čekića jer na taj način možete oštetiti laminat. Potrebno je imati adekvatan alat.

One thought on “Postupak postavljanja laminata

  1. oblogovan kaže:

    Definitivno korisno za ljude koji planiraju da postave ovu podlogu. Nedavno su komšije postavljale i… Tačno se vidi kroz ovaj post šta škripi…

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s