Kerala, Indija: Božija zemlja


Doček u IndijiBila sam u Indiji pa mi je ta zemlja, posebno taj siroti, s nedaćama pomirljiv narod, ostao u nezaboravnom sećanju. Stoga prenosim ovaj tekst o Kerali na jugu Indije.

„Kerala je neverovatno zelena, jer su ogromne površine pod kokosovim palmama i bananama, a ima i mnogo pirinčanih polja – u Kerali se gaji ni manje ni više nego 600 vrsta pirinča.

Za ovu indijsku državu na krajnjem jugu potkontinenta, negde – barem na karti – neposredno ispod mnogo poznatije Goe, donedavno nisam ni znao. Zapravo se i ne sećam tačno kako sam uopšte saznao za Keralu – valjda je neko negde na nekom sajtu pomenuo da je treba videti.

No, kada sam jednom krenuo u malo podrobnije pretraživanje po mnogobrojnim web adresama, nije trebalo mnogo vremena da shvatim da Kerala ima mnogo toga što je apsolutno čini vrednom stavljanja na moju listu potencijalnih mesta za posetu.

A kada sam onda još negde pročitao i da je pre par godina proglašena za jednu od “top-10” turističkih destinacija u svetu od strane prestižnog “National Geographic”-a – dileme više uopšte nije ni bilo. Trebalo je dakle sesti, naoružati se podacima, utvrditi šta bih želeo da vidim i napraviti odgovarajući plan puta. Prionuo sam na posao – s uživanjem, naravno. I inspirisanim onim engleskim sloganom koji se za Keralu koristi već godinama kao neka vrsta zaštitnog znaka: „Kerala – God’s Own Country“ (u nešto slobodnijem prevodu: „Kerala – zemlja samog Boga“).“

Više pročitajte na: http://www.b92.net/putovanja/moj_put.php?yyyy=2009&mm=02&dd=27&nav_id=347011

Autor: Dimitrije Stanković
Izvor: B92

4 thoughts on “Kerala, Indija: Božija zemlja

 1. SEKA kaže:

  Indija, zemlja neverovatnih suprotnosti i neverovatno raspoloženog i dobrog naroda. Osećanja od-da li je moguće da sve ovo vidim, do- ima li takve lepote i osećaja unutrašnje miline igde. Definitivno, zemlja u koju ulaziš na razne ulaze, a izlaziš samo kroz jedan-sebe, kako to neko lepo reče. Jedino želim da se opet vratim u Indiju i ponovo je doživim.

 2. agroekonomija kaže:

  I meni je to velika želja. Juče mi se javio prijatelj iz ove lepe indijske države, Kerale, i iznenadio me opisom dobrih uslova života stanovništva; mnogo je lagodniji, nego u Radžistanu i Varanasiju.

 3. dudaelixir kaže:

  Kad ti sve ovako lepo napišeš, odmah bih mogla da se rasplačem što ne mogu sve to ODMAH da vidim i uživam, kao ti.
  Baš si drug, hvala ti puno na putopisu! 🙂

 4. agroekonomija kaže:

  Ja bih, također, rado odmah otputovala na istok, ali biće i to uskoro.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s