HRANA KONZERVISANA ZRAČENJEM


Konzervisanje hrane zračenjem  može da igra ključnu ulogu u ostvarivanju proizvodnje bezbedne, zdrave i kvalitetne hrane za potrošače, posebno u slučaju prisutnosti sa virulentnih sojeva mikroorganizama, koji su izdržali više drugih konvencionalnih tretmana konzervisanja.

Komercijalna proizvodnja hrane podrazumeva stroge standarde i mere zaštite, koji zahtevaju hranu bez patogenih mikroorganizama. Međutim, ne može seu potpunosti  obezbediti da sveži proizvodi (lišće, plodovi voća, povrće) budu  potpuno bezbedni u svakom trenutku. Tretmani pranja posle berbe mogu pomoći da se smanji nivo zagađujućih mikroorganizama, ali ima dosta dokaza koji ukazuju da pranje ne može da otkloni  sve mikroorganizme.

Zračenje deluje baktericidno (uništava bakterije) bez oštećenja hrane u pogledu hemijskog sastava i organoleptičkih svojstava. To je bezbedan i efikasan metod konzervisanja hrane.

Istraživanje je pokazalo (1) da je zračenje efikasan metod u uništavanju mikroorganizama, na primer, E.coli. Nedavna studija (2) je utvrdila efikasnost elektron snopova i gama zračenja na potpunu eliminaciju patogenih mikroorganizama u semenu prokelja.

Pored toga, hrana konzervisana zračenjem ima nekoliko prednosti u odnosu na hranu konzervisanu toplotnim ili hemijskim tretmanima, hlađenjem i zamrzavanjem:

  • Ne podiže se temperatura hrane;
  • U poređenju sa zamrzavanjem ne proizvode se kristali leda, koji mogu uticati na teksturu hrane;
  • U poređenju sa hemijskim tretmanima, zračenje ne ostavlja potencijalno štetne rezidue;
  • Može se koristiti za “lečenje” upakovane hrane, koja će ostati sigurna i zaštićena od kontaminacije mikroorganizmima posle tretmana.

Literatura

(1) Reduction of Salmonella spp. and Strains of Escherichia coli O157:H7 by Gamma Radiation of Inoculated Sprouts, Rajkowski, Kathleen T.; Thayer, Donald W., Journal of Food Protection, Volume 63, Number 7, July 2000 , pp. 871-875(5).

(2) Microbial quality assessment and pathogen inactivation by electron beam and gamma irradiation of commercial seed sprouts, Wajea C.K., Junb S.Y., Leeb Y.K., Kimc B.N., Hanc D.H., Jod C. and Kwon J.H.,  Food Control, Volume 20, Issue 3, March 2009, Pages 200-204.

Autor: MPG71

2 thoughts on “HRANA KONZERVISANA ZRAČENJEM

  1. agroekonomija kaže:

    Pročitala sam, hvala na obaveštenju.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s