Rtanj planina Srbija


rtanj

Rtanj je planina u Srbiji za koju su vezane razne misterije. Biće da je to najviše zbog oblika. Postoji verovanje da se ispod zemlje krije piramida slična onim u Egiptu ili bar nešto slično kao piramide u Bosni. Još postoje verovanja da su tu dolazili vanzemaljci. Neki su tu čekali smak sveta, jer je Rtanj bezbedno mesto. Nisu retke ni legende o zlatu i skrivenom blagu u dubini planine.
Rtanj se nalazi u Istočnoj Srbiji, na oko 200 km od Beograda. Izdiže se iz ravnice, pa se lepo vidi iz daleka, kad vremenske prilike to dozvoljavaju. Šiljak je najviši vrh Rtnja. Visok je 1565 metara, a dobio je ime zato što je oštar, jasno vidljiv i štrči. Od 1932. godine na ovom vrhu se nalazi mala kapela, koja nije baš očuvana.
Rtanj najviše posećuju planinari i biljoberi, ali nisu retki ni biciklisti, te paraglajderi. U perspektivi bi mogao da postane turistička atrakcija. Svoje posetioce planina mori žeđu, jer nema vode. Voda ponire kroz krečnjak, a tek u podnožju se nalaze izvorišta.
Rtanj je još nadaleko čuven po jednoj lekovitoj biljci. To je planinski čubar, od koga se pravi rtanjski čaj koji je vrlo lekovit.
Sa severne strane planine nalazi se lovište. Od divljači ima najviše divljih svinja i srneće divljači. U podnožju planine se nalazi motel Rtanj.

Kapela_Rtanj
Ostatci kapele na vrhu Rtnja

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s