Peršun je svima dobro poznato povrće i začin. Može se koristiti svež i to je ono najbolje, sušen u vidu začina ili kuvan u supi ili pak za čaj. Većina ljudi koristi peršun kao i šargarepu. Na pijaci kažu zelen, a to je ta kombinacija peršuna belog i zelenog i šargarepe, koji se stavljaju u gotovo svaku supu i čorbu. I zaista je peršun u supi nezamenjiv sastojak. Međutim, postoje i drugi načini za upotrebljavanje peršuna u ishrani.
Peršun je lekovit
Tri su osnovna razloga zašto kažemo da peršun ima lekovita svojstva.
Kao prvo list peršuna poseduje zavidne količine vitamina c. To treba iskoristiti. Miris svežeg peršunovog lista je nešto što zavređuje pažnju. Jednostavno iseckajte list peršuna i dodajte tako usitnjen zeleni peršun, jelima koja pripremate. List peršuna se sigurno dobro slaže sa većinom jela koja pripremate. Treba ga upotrebiti svežeg. Na primer pospite njime restovan krompir, ribu, salatu, začinite ga sa malo limunovog soka i videćete kako je ukusno. Znači, može u salati, ili ako se kuva neko jelo, dodajte peršun na kraju. Termička obrada bi uništila c vitamin, zato se list peršuna dodaje na kraju.
Kao drugo, list peršuna ima sposobnost da uništava bakterije u usnoj duplji i da osvežava dah. Zato se s vremena na vreme može grickati svež list peršuna. Rešićete se neprijatnog zadaha, pa čak ćete listom peršuna moći da neutrališete miris belog luka. Sjajan je svež list peršuna.
I kao treće, list i koren peršuna su korisni kod urinarnih infekcija i bakterija u mokraći. Kako pomaže peršun? Pravi se čaj od peršuna, a peršun važi za vrlo dobar diuretik. Izlučivanjem tečnosti, izbacuju se i bakterije iz organizma. Slično dejstvo može imati i u slučaju peska ili kamena u bubrezima. Naime, ako se pije caj od persuna moguće je da se pokrene pesak ili kamen u bubregu i da se izbaci napolje.
Postoji divlji i kultivisani. Najpoznatije sorte su Berlin, koja se gaji zbog korena i peršun liščar, koji se gaji zbog listova. Biljka se sastoji iz zelenog nadzemnog dela i belog duguljastog korena. Cela biljka je upotrebljiva i čak lekovita.
Истина је ово о першуну.Имао сам проблема са 4 каменчета у бубрегу,ни један хумани лек није помогао,а чај у коме је било и першуна растопио све каменчиће,нисам ни осетио када су изашли.Коме треба даћу рецепт,рецепт је иначе Др Тодора Јовановића,изузетног Човека
Ви сте драгоцени, свакако! Поздрав!
Hvala, Katinac!
Obožavam peršun i znala sam dosta od toga što si napisala. Hvala ti! 😀
Nisam bas znala, hvala