Povrće i voće – bombe zdravlja


svastarenje

Povrće i voće - bombe zdravljaPovrće je prava riznica vitamina i minerala, ima izuzetno lekovito dejstvo i zato bi svakodnevno trebalo da se nađe na našoj trpezi.

Istraživanja su pokazala da što više povrća redovno jedemo, imamo manji rizik od mnogih hroničnih bolesti, uključujući srčane bolesti, dijabetes tipa 2, kao i neke oblike raka. Stručnjaci savetuju da je povrće najbolje uzimati u sirovom stanju, u obliku salata, ceđenih ili kašastih sokova, zatim blago obareno u što manjoj količini vode i kuvano, ali tako da se zadrže svi hranljivi sastojci.

Svaka boja nešto znači

Narandžasto povrće (šargarepa, bundeva, slatki krompir…) je izvor vitamina C i beta karotena koji je snažni antioksidans koji održava imuni sistem jakim i zdravim, a preporučljiv je i kod srčanih bolesnika

Zeleno povrće (brokoli, kupus, kelj, karfiol, krastavac…) pomaže organizmu u borbi protiv infekcija jer ovo povrće obiluje vitaminom C, E, beta karotenom, folatima i kalijumom, pa je zato preporuka bar dve…

View original post 843 more words

One thought on “Povrće i voće – bombe zdravlja

  1. tatjanamb kaže:

    Ovo je vise nego tacno, a skoro svaki dan „uhvatim“ sebe kako se ponasam suprotno ovom korisnom saznanju.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s