KOMERCIJALNA VERTIKALNA FARMA POČELA SA RADOM


Gusto naseljena metropola Singapur je od skoro postala ponosni vlasnik najveće komercijalne vertikalne farme na svetu.  Ona će pomoći gradu da proizvodi više hrane na lokalnom nivou, čime bi se smanjio uvoz.

vertikalna_farma_u_singapuru_1-300x210

Ova farma proizvede oko jedne tone hrane svakog drugog dana, koja se prodaje u lokalnim supermarketima. Trenutno se u Singapuru uzgaja samo 7% povrća, a ostatak se uvozi iz lokalnih zemalja. Ali zahvaljujući ovoj vertikalnoj farmi, građani će moći da se hrane namirnicama proizvedenim u svom gradu.

Farma je izgrađena od 120 aluminijumskih tornjeva, a svaki je visok 30 metara. Ovaj objekat izgleda kao ogroman plastenik, a redovi biljaka proizvode oko pola tone povrća dnevno. Iako se trenutno gaje samo tri sorte povrća, meštani se nadaju da će investitori pomoći u izgradnji dodatnih 300 tornjeva i da će se uzgajati mnoge druge sorte kako bi se proizvodilo 2 tone povrća dnevno. Iako je povrće iz ove vertikalne farme malo skuplje od ostalog koje se može naći na tržištu, postalo je pravi hit kod stanovnika Singapura, svi žele da kupuju najsvežije moguće povrće.

Ovaj projekat bi mogao promeniti način na koji se uzgaja hrana, dajući mogućnost i velikim, gusto naseljenim gradovima da se bave poljoprivredom.

Izvor: Eko kuće

9 thoughts on “KOMERCIJALNA VERTIKALNA FARMA POČELA SA RADOM

 1. katinac kaže:

  А нама тешко да узоремо њиву! Кад би ово прочитао и ресорни министар!!! Поздрав, Миро!

 2. Draga Miro,
  sve pohvale za sve tekstove koje deliš sa nama. Iako sam tek skoro otkrila ovaj blog, potpuno sam se pronašla i uživam u svakom postu 🙂
  Danas sam objavila jedan tekst u kojem se nalazi i ime ovog bloga, pa ako imaš vremena – pogledaj o čemu se radi 🙂
  Hvala unapred, Jelena

  • agroekonomija kaže:

   Hvala Jelena na Tvojim pohvalama i interesovanju za ovaj moj blog.Ušla sam na Tvoj blog, ali nisam našla tekst o kome mi pišeš. Volela bih da mi naznačiš naslov. Veliki pozdrav!

   • Ime tvog bloga se nalazi u tekstu Liebster… gde sam ga pomenula uz ostale blogove koje „nominujem“. Jednostavno, htela sam malo bolje da te upoznam 🙂 Jeste da smo nove blog-drugarice, ali nadam se da se nećeš ljutiti 🙂 Pozdrav!

 3. da li ima takvi manji tornjevi……..

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s