BORBA PROTIV GLADI U SVETU


gladni-v

Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

Do sada se u svetu u borbi protiv gladi preporučivala povećana proizvodnja hrane. Danas stručnjaciupozoravaju da nije presudno koliko hrane se proizvodi, nego koje se namirnice proizvode.

Najviše se proizvodi kukuruz; u Africi, Brazilu ili u Americi  pitujući  stotinama kilometara vide se samo nepregledna polja kukuruza, što je  potpuno pogrešan pristup u proizvodnji hrane, prema mišljenju Hans Rudolf Heren, dobitnika ovogodišnje alternativne Nobelove nagrade.

Na nedavno održanom Svetskom zdravstvenom samitu objavljeno je da više od 50% svetske proizvodnje žitarica odlazi za proizvodnju energije ili stočne hrane. Znači, da se manje od pola globalne žetve direktno upotrebi za ishranu ljudi i to usprkos činjenici da je još uvek više od 800 miliona ljudi širom sveta, uglavnom u Africi i Aziji, gladno.

Primera radi, u Indiji je proizvodnja hrane poslednjih godina značajno povećana, ali  još uvek su milioni građana pogođeni glađu. U isto vreme se ova zemlja bori s ogromnim povećanjem  bolesti blagostanja kao što je dijabetes.

Mnogi stručnjaci danas predlažu da se veća pažnja posveti raznolikosti proizvodnje hrane, a ne samo količini.

One thought on “BORBA PROTIV GLADI U SVETU

  1. bert0001 kaže:

    „At the recently held World Health Summit, it was announced that more than 50 % of world cereal production goes to the production of energy … “ (google translate) … what a disaster, green fuel😦

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s