SLEDLJIVOST RIBE I PLODOVA MORA


Tokom proteklih deset godina nekoliko prehrambenih kriza ozbiljno su uticale na zdravlje stanovništva u mnogim zemljama. Stoga je koncept sledljivosti prehrambenih proizvoda  postala stvar od posebnog interesa za kreatore politike i naučnike.

ribe i morski plodovi

Fotografija: http://www.konoba-forte.com/gastroHR/?page_id=168

Ribe i plodovi mora čine važan deo moderne prehrambene industrije u svetu. Primenom međunarodnog standarda ISO 12875:2011 o sledljivosti ribe i morskih plodova poboljšati će se sigurnost hrane. Učesnici u celom lancu snabdevanja imaće  tačne informacije o poreklu i karakteristikama  ribe i morskih plodova.

Prema standardu ISO 12875:2011 sledljivost se odnosi  na ​​podreklo materijala i delova, procese obrade, raspodele i smeštaja proizvoda nakon isporuke. Sledljivost ne podrazumeva  samo fizički trag proizvoda u distribucionom lancu, od nastanka do odredišta, nego omogućava informacije o tome šta se dogodilo s ribom i morskim plodovima nakon povlačenja. Ti dodatni aspekti sledljivosti su važni za sigurnost, kvalitet i označavanje hrane.

Sledljivost olakšava povlačenje proizvoda s tržišta ako se pokaže da su nebezbedni, čime se sprečava da dođu do potrošača.

Odgovornost za  sigurno snabdevanje potrošača zdravom i hranljivom hranom se deli između svih aktera uključenih u proizvodnju, preradu, marketing i konzumaciju ribe i plodova mora. ISO 12875:2011 osigurava generičku osnovu za sledljivost i pomoći će garanciji zdravstvene zaštite potrošača i osigurati pravednu praksu u prehrambenoj trgovini ribe i plodova mora.
Potencijalni korisnici ovog standarda su:

 • Ribarski brodovi;
 • Kompanije;
 • Aukcijska tržišta;
 • Procesori;
 • Prevoznici;
 • Skladištari;
 • Trgovci;
 • Ugostitelji.

One thought on “SLEDLJIVOST RIBE I PLODOVA MORA

 1. oblogovan kaže:

  Super je to, ali lepše bi bilo da ne zagadjujemo prirodu, mora, vode…

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s