Tokom proteklih deset godina nekoliko prehrambenih kriza ozbiljno su uticale na zdravlje stanovništva u mnogim zemljama. Stoga je koncept sledljivosti prehrambenih proizvoda postala stvar od posebnog interesa za kreatore politike i naučnike.
Fotografija: http://www.konoba-forte.com/gastroHR/?page_id=168
Ribe i plodovi mora čine važan deo moderne prehrambene industrije u svetu. Primenom međunarodnog standarda ISO 12875:2011 o sledljivosti ribe i morskih plodova poboljšati će se sigurnost hrane. Učesnici u celom lancu snabdevanja imaće tačne informacije o poreklu i karakteristikama ribe i morskih plodova.
Prema standardu ISO 12875:2011 sledljivost se odnosi na podreklo materijala i delova, procese obrade, raspodele i smeštaja proizvoda nakon isporuke. Sledljivost ne podrazumeva samo fizički trag proizvoda u distribucionom lancu, od nastanka do odredišta, nego omogućava informacije o tome šta se dogodilo s ribom i morskim plodovima nakon povlačenja. Ti dodatni aspekti sledljivosti su važni za sigurnost, kvalitet i označavanje hrane.
Sledljivost olakšava povlačenje proizvoda s tržišta ako se pokaže da su nebezbedni, čime se sprečava da dođu do potrošača.
Odgovornost za sigurno snabdevanje potrošača zdravom i hranljivom hranom se deli između svih aktera uključenih u proizvodnju, preradu, marketing i konzumaciju ribe i plodova mora. ISO 12875:2011 osigurava generičku osnovu za sledljivost i pomoći će garanciji zdravstvene zaštite potrošača i osigurati pravednu praksu u prehrambenoj trgovini ribe i plodova mora.
Potencijalni korisnici ovog standarda su:
- Ribarski brodovi;
- Kompanije;
- Aukcijska tržišta;
- Procesori;
- Prevoznici;
- Skladištari;
- Trgovci;
- Ugostitelji.
Super je to, ali lepše bi bilo da ne zagadjujemo prirodu, mora, vode…