Kabliranje Električnih Instalacija


instalacije

 

Polaganje kablova započinje na montažnim kutijama i nastavlja se sve do razvodnih. Dužina kabla treba da bude tolika da se ostavi nekih 15-ak santimetara da viri iz centra razvodne kutije. Svaki kabal se polaže u samo dno kanala i treba ga učvrstiti na svakih 60 santimetara odgovarajućim ekserima poprečno od zida kanala. Sa ukucavanjem eksera treba započeti od samog ruba montažne tj. razvodne kutije. Kada se polaže kabal jako je važno da se vodi računa o pravilnom odmotavanju.

Fiksiranje kablova:

Nakon položenih kablova i njihovog fiksiranja uz pomoć eksera sledi hjihovo prekrivanje. Ovaj postupak podrazumeva korišćenje gipsa. Opet se poput eksera na po 60 santimetara kablovi zamazuju gipsom i na taj način zatvara kanal. Nakon toga potrebno je ostaviti neko vreme da se gips osuši i posle toga fiksiraju montažne i razvodne kutije.

Pre nego se počne sa njihovim postavljanjem treba na određenim mestima probušiti rupe koje će služiti za uvođenje kablova. Najbolje je postaviti kutiju kako bi se ustanovilo mesto za kabal. Od naznačenog mesta pa sve do kraja kabla treba skinuti spoljnu izolaciju kako bi ostavili jedino unutrašnje žice i njihovu izolaciju. Lakše je to uraditi u ovom momentu jer bi sve to kasnije kad se kutije fiksiraju bilo dosta teže za skidanje izolacije do samog zida. Sledi mazanje kutija prvenstveno kvašenjem rupe izdubljene u zidu za kutiju pa nanošenje određene količine gipsa a nakon toga uvođenje kablova u kutiju i utapanje u gips. Kutiju treba dovesti u odgovarajući položaj i tu ga zadržati neko vreme dok gips ne uhvati.

Položaj kutija:

Veoma je važno da položaj kutija ispuni sve norme kako u estetskom tako i u funkcionalnom smislu. Primera radi postavljanje razvodne kutije dimenzija 100 x 100 treba izvršiti tako da se stranice postave u strogo horizontalan tj. vertikalan položaj. Kod postavljanja kutija treba voditi računa da budu u ravni 1 santimetar izdignutije u odnosu na površinu zida a taj prostor će se svakako narednim radovima malterdžija, molera i drugih popuniti odnosno prekriti.

Zaštita razvodnih kutija:

Nakon završenog mazanja i kada je gips potpuno stegnut potrebno je na neki način zaštititi celokupan rad. Ovde se pre svega misli na zaštitu montažnih i razvodnih kutija jer nakon završenih električarskih poslova na red dolaze sledeći majstori i poslovi. Nije redak slučaj da upravo malterisanjem se prekriju sve strujne kutije i tada može doći do raznih komplikacija. Tako se kasnije mora doći do izgubljenih razvodnih i montažnih kutija što nimalo nije jednostavno. Pravi način da se one zaštite jesu kupovni poklopci koji će zatvoriti i zaštititi kablove ili jednostavno privremeno rešenje mogu biti nagužvani listovi hartije koji će obeležiti kutije. Kada je ceo postupak pravilno završen može se bez problem anastaviti sa narednim radovima.

Kvalitetni majstori:

Prilikom gradnje bilo kog objekta ili adaptacije već postojećeg od presudnog značaja je kvalitet izvršenih radova. Naročito jer su oni usko povezani odnosno nadovezuju se jedan na drugi. Najlakše je naći firmu ili preduzeće koje ima sve majstore na okupu pa ste u tom smislu mirni i ne morate da brinete o potrazi za svim potrebnim majstorima. Nakon kvalitetno obavljenih električarskih, molerskih, vodoinstalaterskih i drugih poslova moći ćete dugi niz godina da uživate u svom prostoru.

4 thoughts on “Kabliranje Električnih Instalacija

  1. odlican i potreban blog

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s