Naučna istraživanja poslednjih godina utvrdila su sledeće:
- Spanać, cvekla, celer i repa u sebi sadrže nitrate, koji pod delovanjem mikroorganizama tokom podgrevanja prelaze u veoma štetne i kancerogene supstance. Spanać je najrizičniji i uvek ga treba konzumirati sveže pripremljenog.
- Pečurke se tokom podgrevanja lako menjaju i postaju štetne zbog proteina, koje sadrže.
- Krompir posle podgrevanja gubi svoja nutritivna svojstva, a najnovija istraživanja su pokazala da je krompir najzdraviji kuvan, ali ohlađen.
- Meso nakon podgrevanja postaje nepoznato našem organizmu pošto se menja struktura proteina i oni postaju nesvarljivi i toksični.
- Piletina, kuvane i dimljene ribe (losos, skuša, bakalar), sirove ili blago termički obrađene školjke, mlečni proizvodi i jela napravljena s mlekom, sirom i jajima postaju visokorizične namirnice posle podgrevanja ako su prethodno tretirane niskim temperaturama.
- Integralne žitarice, pirinač, proso, ječam i ovas, su namirnice, koje se mogu podgrevati bez rizika po zdravlje. One najmanje gube nutritivnih sastojaka i njihov sastav ostaje relativno nepromenjen.
Pa šta onda sme da se podgreva? Al stvarno.
Najbolje – ništa 🙂 Najsigurnije je svako jelo spremiti za obrok sveže, i jesti sa dosta sveže, raznovrsne salate i dodavati kombinaciju mlevenih semenki (lan susam, bundeva,…) i začina…
Ma, da. Ne propagira se presna hrana zalud. Ja sam samo htela da se malkice našalim, kada sam pogledala fotografije i shvatila da nije izostavljeno skoro ništa. Nažalost, takodje znam i to da i inače treba jesti što manje, zato što je skoro sve zatrovano.
Korisno…
Način pripreme i konzumiranja, te vrste hrane sa menija koji mi preferiramo, spadaju u sam vrh uzročnika razboljevanja organizma čovekovog( nemam kompetenciju, to je moje laičko mišljenje).
Analiziraj recimo redosled i vrste namirnica koje se konzumiraju tokom klasičnog, a još drastičnije „posebnog“ ručka…
Zamrzivači su smišljeni za sirotinju.
Tvojoj listi dodajem i koprivu.
Pozdrav!
Dosta toga sam znala, ali sam i nešto naučila. Hvala ti puno! 🙂
Reblogged this on BELEŽNICA.
Ljudi, možda nije dobro, al’ je korisno!
Ja grejem sve osim piva.
Zaječarskog! 🙂