ISTINE I ZABLUDE O KOMPAKTNIM FLUORESCENTNIM IZVORIMA KAO ALTERNATIVI KLASIČNIM SIJALICAMA


Autor ovoga rada, Nebojša Radivojević, detaljno obrazlaže prednosti upotrebe klasičnih sijalica i nedostatke štedljivih sijalica.

luc_zarnice1b“Povodom aktuelnog povlačenja klasičnih sijalica (inkandescentnih, tip „A“) sa tržišta zemalja Evropske unije, autor ovog rada osvrnuo se na javnosti manje poznate činjenice vezane za kompakt-fluorescentne sijalice, najčešće pominjane i predlagane za zamenu klasičnih sijalica sa užarenim vlaknom.

Pod pojmom “kompaktna fluorescentna sijalica” (ili “kompakt-fluo sijalica”) podrazumevaće se “štedljiva” fluorescentna sijalica sa integrisanim predspojnim uređajem i standardnim podnoškom E27 (ili E14), predviđena za zamenu klasičnih sijalica sa užarenim vlaknom široko korišćenih u domaćinstvima, restoranima i hotelima.

Bazične činjenice:

  • Klimatske promene su evidentne
  • Postoji realna potreba za smanjenjem individualne potrošnje električne energije, u cilju smanjenja globalne emisije CO2.
  • Fluorescentni izvori svetlosti energetski su efikasniji od inkandescentnih (lm/W).
  • Političari, proizvođači i trgovci stvaraju dogmu o kompakt-fluorescentnim sijalicama kao odličnoj alternativi klasičnim sijalicama.
  • Javnost nije dovoljno upoznata sa svim aspektima vezanim za upotrebu kompakt-fluorescentnih sijalica, odnosno ukupan energetski, ekološki i zdravstveni bilans njihovog korišćenja”

Pročitajte više:  http://www.fluxlight.rs/doc/CFL_stedljive_sijalice_DOS2009.pdf

2 thoughts on “ISTINE I ZABLUDE O KOMPAKTNIM FLUORESCENTNIM IZVORIMA KAO ALTERNATIVI KLASIČNIM SIJALICAMA

  1. dudaelixir kaže:

    Baš sam neki dan dobila mail u vezi sa ovim „štedljivim“ koje su u stvari jako opasne ako puknu i da treba poseban tretman za uklanjanje iste kao i poseban pribor za čišćenje iste. Mogu ti reći da ih se bojim! Ja još uvek nemam ni jednu, a čula sam od ljudi koji ih koriste, da trajne nisu, da pregorevaju isto kao i ove, jer, za njih, očigledno treba stalno isti napon struje, što kod nas nije slučaj.
    (ne mogu da otvorim onaj sajt)

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s