PROPAO POSAO MONSANTA U SRBIJI


Na blogu  Био-блогСкандалозни чланак 🙂 pročitala sam nove vesti u vezi  GMO hrane, koje je postavio autor sajta   Екопедија: Пропао посао Монсанта у Србији. Prenosim samo deo tog teksta, a „da li će sav ovaj otpor biti tek deo istorije neke genetski modifikovane budućnosti, ostaje da se vidi“, prema rečima autora Био-блог.


GMO„Više od 150 svetskih ekoloških organizacija obratilo se EBRD sa zahtevom da se ne odobri kredit firmi koja je vodeća u proizvodnji genetski modifikovane hrane.

Projekat Evropske banke za obnovu i razvoj koji je sa 40 miliona dolara trebalo da podrži kompaniju “Monsanto” u širenju poslovanja na tržištima Srbije, Bugarske, Mađarske, Ukrajine i Turske, propao je.

Evropska banka nije odobrila kredit kompaniji Monsato koja je trebala da plasira genetski modifikovanu hranu na srpsko tržište. Od 2009. godine na snazi je zakon koji zabranjuje uvoz i proizvodnju GMO proizvoda u Srbiji. Baš zbog velikog projekta Monsata postavljeno je pitanje da li je potrebna izmena zakona.

*

Istovremeno, iz Brisela stižu vesti da Evropska komisija ne planira da narednih meseci odobri gajenje novih genetski modifikovanih kultura sve dok ne dođe do sporazuma između članica EU o tome da svaka zemlja pojedinačno utvrđuje koje GMO roizvode želi, a koje ne planira da gaji.

Za april ove godine najavljen je i referendum na kome će se 500 miliona građana zemalja EU izjasniti da li su za genetski modifikovane namirnice ili ne.“

Pogledajte i ovo:

Двери у Скупштини: Тражимо декларацију против ГМО (Двери YouTube)


3 thoughts on “PROPAO POSAO MONSANTA U SRBIJI

  1. dudaelixir kaže:

    Daj bože da ovo sve uspe i da se nikada ne odobri GMO. No, ako su ovi toliko jaki, bojim se da će na kraju ipak uspeti. Ako se to i desi, moralo bi na svakom proizvodu da stoji da je GMO, kao što na proizvodima na zapadu stoji, a počelo je i kod nas (Bello mleko, organsko), ORGANSKA HRANA.
    Mogla bi malo i o tome. Šta u stvari znači ORGANSKO MLEKO? Zar mi ne jedemo organski gajenu hranu, još uvek?

  2. Negoslava kaže:

    Podelila, na Fb I Twiter

  3. Odlično, Negoslava. Treba biti u toku i treba sprečiti ovo podmuklo zlo.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s