Kako se pravi topljeni sir, pašteta, viršla i industrijska hrana
„Pre 10-ak godina sam se zaposlio kao direktor marketinga u Imleku.
Prvih dana sam obilazio fabriku. Kolege su me odvele do Topione sira.
Ušao sam u zgradu i u veliku sobu, svu u keramičkim pločicama. Na sred
velike sobe, na podu, naspram uredjaja za topljenje, stajala je velika
gomila nabacanih pokvarenih sireva. Sirevi su svi bili iz asortimana
Imlek-a, bili su raznih dimenzija i vrsta, deformisani, sasušeni,
zeleni i beli od budji i plesni koja se uhvatila na njima, neki su
bili naduti od procesa vrenja koji je počeo da se odvija u njima na
sobnoj temperaturi i pored izvora toplote. Gomila užegle hrane za
bacanje. Smeće.
Upitao sam kolegu: “Da li su ovi sirevi za bacanje?”
Kolega mi je odgovorio: “Ne, ne nikako. Ništa se kod nas ne baca.
Ovo su sirevi iz povraćaja iz prodavnica, koji su se pokvarili, oštetili
ili im je istekao rok trajanja, i koji se ovakvi kakve vidite
stavljaju u topionik, istope se, i onda se mlečna mast i protein iz
njih procedi, dodaju se začini i sve to ide u kalupe za topljeni sir.
Od te mase dobijamo topljeni sir, one male trougliće sira za dečiji
doručak, ono što se popularno zove “Zdenka sir“.“
Pročitajte više na: https://nedodjija.wordpress.com/2013/01/19/pismo-nekadasnjeg-direktora-marketinga-imleka/
!!! užasan …
Bogu hvala, zahvaljujuci mojoj sestri, koja je prehrambeni tehnolog, odavno ne jedem nista od toga, svi su me u drustvu uvek posmatrali kao cudaka, ali istina javno izbije na videlo kad -tad….pa ko voli…nek izvoli
Нисам могла да кликнем на свиђа ми се, јер ово је невероватно на шта су људи спремни само да би зарадили. Да ли имају савести.
Ne znaju oni šta je savest.
Ja sam kliknula na svidja mi se, zato što sam zadovoljna informacijom, mada sam uvek i mislila da svi muljaju! Strašno. Milion puta sam otvorila krem sir ili onaj mladi sir i bio je plesnjiv. Strašno, više čovek ne zna šta da jede. A zamisli tek kada nam ukinu kontrolu uvezenih namirnica, što i nameravaju?
Dudo, jasno je da se i bez uvoza GMO moramo čuvati od problematičnih namirnica. Ona poznata krilatica „Hrana je lek“ pretvotiće se u „Hrana je otrov“.