Čačak prvi zabranio GMOGrad Čačak se Deklaracijom obavezao i da obuči poljoprivrednike da ne bi gajili i stavljali u promet proizvode od GMO


MalineČAČAK – Skupština Čačka jednoglasno je donela Deklaraciju o zabrani korišćenja, uzgoja i prometa genetski modifikovanih organizama (GMO) na teritoriji tog grada.

Čačak je tako postao prvi grad u Srbiji koji je zabranio GMO i pozvao sve gradove i opštine da mu se pridruže.

U Deklaraciji piše da Čačak „zabranjuje GMO na svojoj teritoriji, da neće dozvoliti gajenje i širenje GMO na svojoj teritoriji i protivi se promeni Zakona o GMO“.

Grad Čačak se Deklaracijom obavezao i da obuči poljoprivrednike da ne bi gajili i stavljali u promet proizvode od GMO. Od svih drzavnih organa i svih političkih stranka i pokreta Čačak traži da se zalažu za doslednu primenu Zakona o GMO i da se onemogući nedozvoljeno gajanje i promet GMO i moguće štetne posledice od takvih prozivoda po ljude i prirodu.

Autor Deklaracije je profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu Miladin Ševarlić, predsednik Društva agroekonomisata Srbije. Ševarlić je odbornicima rekao da Srbiji ima zakon koji važi za jedan od restriktivnijih u svetu. Njime se zabranjuju upotreba i promet GMO, ali postoji mogućnost da bude izmenjen zbog velikog pritiska moćnih zemalja sveta. To bi, po njegovoj oceni, bilo veoma štetno po poljoprivredu i privredu Srbije, i po zdravlje ljudi.

„Srbija bi, ukoliko izmeni Zakon o GMO i dozvoli njihov promet i uzgoj, godišnje direktno gubila najmanje 500 miliona evra“, rekao je Ševarlić. U stručnim krugovima postoje velika neslaganja o potencijalnim ekološkim, zdravstvenim i društveno-ekonomskim posledicama upotrebe GMO hrane. Zagovornoici GMO navode da nema dokaza da takva hrana nepovoljno utiče na zdravlje i okolinu, da su GMO biljke korisne jer smanjuju upotrebu pesticida i herbicida, i doprinose suzbijanju gladi u svetu, dok protivnici ističu da je GMO hrana uzročnik bolesti i da uzgoj GMO nepovoljno utiče na biljni i životinjski svet.

Proizvodnja i promet GMO se tiču i ekonomije Srbije, čiji je ulazak u Svetsku trgovinsku organizaciju (STO) uslovljen liberalizacijom Zakona o GMO. Propisima Svetske trgovinske organizacije predviđeno da njene članice ne mogu primenjivati eksplicitne opšte zabrane uvoza ili izvoza, odnosno stavljanja u promet bilo kojeg proizvoda, te ni GMO, što je, međutim, predviđeno domaćim Zakonom o GMO. Zbog toga se rešenje za zabranu prometa GMO na teritoriji Srbije traži u proglašavanju neke regije za zonu bez GMO, što je već urađeno u nekim zemljama Evrope.

9 thoughts on “Čačak prvi zabranio GMO

 1. oblogovan kaže:

  Bravo, Čačani…

 2. mandrak72 kaže:

  Svaka čast Čačanima 🙂

 3. Dragana kaže:

  Bar neko!

 4. Браво за Чачак!

 5. dudaelixir kaže:

  Bravo za Čačane, a iskreno se nadam da će i ostali gradovi i sela doneti istu Deklaraciju. Nagrabusili smo ako to odobre. Baljda je preostalo još „zdrave pameti“ u Srbiji, bar kod onih koji odlučuju o tako važnim pitanjima.

 6. agroekonomija kaže:

  Nadajmo se, Dudo, da će nadvladati ostatak “zdrave pameti” u Srbiji.

 7. SEKA kaže:

  konacno nesto pametno u zemlji Srbiji, ovo treba javno podrzati

 8. […] Чачак први забранио ГМО […]

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s