KLIMATSKE PROMENE I POLJOPRIVREDNA PROIZVODNJA


Klimatske promene su jedan od od najvećih i najozbiljnijih izazova za čovečanstvo, životnu sredinu i svetsku ekonomiju. Evidentni su naučni dokazi da visoka koncentracija gasova u atmosferi, koji prouzrokuju efekat staklene bašte, jesu uzrok globalnog otopljavanja.Svet se i ranije suočavao s klimatskim promenama, ali ovo je prvi put da su one posledica ljudskog uticaja.

klimatske promeneOve godine su klimatske promene prouzrokovale  veliku štetu regionalnoj poljoprivredi i ekonomijama. Poljoprivredni stručnjaci predlažu  da se uvedu nove mere kako bi pomogle poljoprivrednicima da zaustave gubitak useva i prihoda.

kklimatske promeneEksperti predviđaju da će žitnice u Srbiji  biti najteže pogođene pa preporučuju da se preduzmu konkrete korake da spreče katastrofu,  među kojima je promena modela proizvodnje,  koja uključuje useve otpornije na sušu i sejanje useva ranije u sezoni. Pored toga, poljoprivredni eksperti moraju da rade na razvoju i unapređenju  postojećih vrsta biljaka kako bi se one više prilagodile novih meteorološkim uslovima kao i  programa stvaranja sorti i hibrida za uslove izmenjene klime i zemljišta. Neophodno je ispitati uticaja klimatskih promena i zemljišta na biodiverzitet, pojavu korova, insekata i pojave biljnih bolesti itd.

4 thoughts on “KLIMATSKE PROMENE I POLJOPRIVREDNA PROIZVODNJA

  1. Ancientfoods kaže:

    I’m so glad google can translate your posts for me. Your insight is appreciated

  2. Било би интересантно чути Ваше мишљење о утицају климатских промена на ратарство. Конкретно, које сорте шљива су отпорније на отопљавање и најезду инсеката, а са најмање употребе инсектицида?

  3. agroekonomija kaže:

    Za takve savete trebate potražiti mišljenje stručnjaka za voćarstvo.

  4. dudaelixir kaže:

    Bogami, ozbiljna je situacija. Pre neki dan je govorio stručnjak o tome koliko je vode stiglo posle dugog i sušnog leta, otapanjem snega koji je pao i kišom koja je pala. Reče čovek oko 60 cm u dubinu zemlje što je jako malo, pa potrebno barem, još toliko da bi bilo zadovoljavajuće za setvu, voće i ostalo.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s