GMO: Mutanti prete tržištu Srbije


U Domu Narodne skupštine prvo javno slušanje poslanika o genetski modifikovanim organizmima. U Srbiji ne postoji kontrola sejanja GMO.

GMODa li će Srbija i zvanično otvoriti vrata genetski modifikovanoj hrani, pitanje je o kojem se raspravljalo na prvom javnom slušanju u Domu Narodne skupštine na temu „Uticaj genetički modifikovanih organizama na životnu sredinu i zdravlje“.

Srpski zakon o genetski modifikovanim organizmima je višestruki problem. Nije restriktivan, nije rezultat rada struke, niti je usklađen sa propisima Svetske trgovinske organizacije, kao ni sa određenim propisima Evropske unije.

1 GMOStav Svetske trgovinske organizacija je da se ne može zabraniti izvoz i uvoz bilo kog prooizvoda, pa samim tim ni GMO – istakli su u utorak prestavnici Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine. Prema njihovim pravilima, članice STO mogu onemogućiti uvoz određenih proizvoda na osnovu procene rizika. Crna Gora je nedavno postala članica STO, a prema njihovim zakonima, promet GMO je zabranjen, ako ne postoje analize o stepenu rizika.

Više možete pročitati na: http://www.svetpoljoprivrede.com/vesti/gmo-mutanti-prete-tr%C5%BEi%C5%A1tu-srbije

5 thoughts on “GMO: Mutanti prete tržištu Srbije

 1. TamoiOvde kaže:

  Jeziva budućnost u ljudskom zverinjaku.
  I reče davno Sterija:
  „Ništa iz ništa
  Zgruvano u ništa
  Daje sve ništa;
  Šta želiš više od iščezlog ništa?
  Plamen kratko traje
  Večno gasi se.
  Stihotvorac, retor,
  Profesor, pravdoslov,
  U knjigama ime
  Večno ostaje ti;
  No telo nam ništa,
  Um takođe ništa,
  Sve je dakle ništa,
  Senka i ništa.“

 2. oblogovan kaže:

  Nisam pristalica teorije zavere, uvek sam to smatrao budalaštinama, ali kada sve deliće ovog mozaika zvanog “novi svetski poredak“ smestim na jedno mesto i sklopim – slika mi se nimalo ne dopada…

 3. Beograd — Stranka Zeleni Srbije zatražila je podršku za potpunu zabranu proizvodnje, uvoza, korišćenja i prometa genetski modifikovanih organizama.

 4. Pogledajte i š i r i t e dalje, da nam političari ne pričaju o blagostanju svetske trgovinske organizacije, i blagostanju Evropske unije!

 5. […] ГМО: Мутанти прете тржишту Србије […]

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s