Органска пољопривреда доприноси повећању конкуретности, као и руралном развоју земље кроз смањење загађења животне средине и снабдевање потрошача квалитетним (органским) производима. Оваквом пољопривредом сви актери су задовољни, тј. држави (националне владе) помаже да очува своје природне ресурсе, потрошачи добијају здравствено- безбедну храну и произвођачи већи профит.
Да би се стекла култура конзумирања органске хране, као и навика треба почети са едуковањем млађе популације како би се саживели са чињеницом да органска храна представља извор здравља човека и очувања животне средине. С тога би требало у Србији покренути акцију развоја свести о значају здравствено-безбедне хране (поготово свежег воћа и поврћа) код млађе популације од стране образовних институција.
Образовне институције у Србији требале би да што пре покрену кампању увођења органских производа у кантинама/ресторанима својих институција по узору на развијене земље света. Потребно је укључити релеватне институције како би се овај процес одвијао у правом смеру. Да би све ово могло да заживи потребна је снажна промоција органских производа у Србији.
Аутори: Гордана Томић и сap.
Nekome je jednoga dana palo na pamet, da treba prskati povrce i voce, a sada se neko setio da je sve to lose. Naravno, da je bilo lose, a i trajace sve dok se ljudi ne vrate svome pocetku. Pitanje je samo gde naci one kulture koje su ranije postojale….
Pravo pitanje i veliki problem.