ПОДРШКА ПОЉОПРИВРЕДИ И РУРАЛНОМ РАЗВОЈУ У ФУНКЦИЈИ СМАЊЕЊА СИРОМАШТВА У СРБИЈИ


Око 45% укупног становништва живи у руралним подручјима, која захватају три четвртине територије земље. Дугогодишња миграција становниш- тва на релацији село-град, праћена недовољно адекватном социјалном и рурал- ном политиком, довела је до значајне депопулације руралних области.

Вишегодишње неулагање у развој сеоске инфраструктуре као и друге аспекте живота на селу (јачање социјалне и образовне компоненте живота у сеоским срединама, развој сеоске економије не нужно везане за пољопривреду, заштита животне средине..) учинило је руралне области срединама смањених могућности запослења ван пољопривреде и обезбеђења трајног извора пристојног живота, смањених могућности образовања, недовољно развијених социјалних
аспеката свакодневног живота а тиме неатрактивним областима за живот, пре свега младих људи као носилаца развоја. Активна улога државе и буџета, посебно ресорног министарства у програмирању и финансирању мера подршке одрживом пољопривредном и руралном развоју може одлучујуће да допринесе смањењу руралног сиромаштва.

Autori: Vesna Popović i sar.

One thought on “ПОДРШКА ПОЉОПРИВРЕДИ И РУРАЛНОМ РАЗВОЈУ У ФУНКЦИЈИ СМАЊЕЊА СИРОМАШТВА У СРБИЈИ

 1. Zora Famili' kaže:

  Poštovane kolege,
  Okvirna konstatacija, koju već toliko puta svi na isti nacin predstavljaju.
  Svi oni koji se bave selom i poljoprivredom trebaju da se locariju u seoske sredine i na nacin kojim mogu konkretno da se unose u te probleme, ulažući vreme, struku i kapital.
  Svi elementi društva orjentisani prema poljoprivredniku su nekorektni i nedostojni vremena u kome živimo. Svakodnevno se suočavam sa omalovažavanjem i nepoštovanjem poljoprivrednika, često mi kažu da se osećaju kao građani trećeg reda.
  Iz iskustva profesionalnog i ličnog uverena sam da je trebalo osnovati preduzetničke servise za farmere sastavljene od tima stručnjaka multidisciplinarnog poljoprivrednog obrazovanja kao i pravnika i ekonomiste, koji bi pokrivali određeni teren sa mobilnim načinom rada. Obezbediti im logistiku, dati početni kapital za osnovana sredstva i laboratorije preko kojih bi mogli obavljati uvođenje standarda i biti intermedijer za poljoprivrednike i one sa kojima sarađuju i plasiraju svoje proizvode.
  Otkupljivači su ujedno i procenitelji, apsurd,
  Osiguravajući zavodi su i procenitelji štete.
  Banke imaju svoje agronome za odobravanje kretita dok je poljoprivrednik žrtveno jagnje.
  Ukinuti Institute za poljoprivredu koji bukvalno nemaju nikakvih ili vrlo sabih rezultata, uglavnom su uključeni u razne kombinacije administrativnog i formalnog delovanja., kadrovski i tehnički loše opremljeni.
  Ostaviti Univerzitetu da se bavi naukom a servisi za poljoprivrednike da daje stručnu podršku poljorivredniku kroz mobila rad na terenu.
  Mnogo bi imalo tu šta da se kaže, ali pravo rečeno je samo ono sa lica mesta a na tom selu nema ljudi od struke, uglavnom sve mešetari koji su locirali svoje objekte na selu kako lakše da očerupaju poljoprivrednika.
  Sve to poljoprivrednici znaju, diskutuju o tome sa velikom brigom jer se nalaze u totalnom beznađu.
  Pozdrav
  Zora Familić PR
  Agroekološko savetovanje trgovina i usluge
  Srpskih Vladara 2 Kukujevci

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s