VITAMIN C U OSVEŽAVAJUĆIM BEZALKOHOLNIM PIĆIMA


Vitaminski obogaćeni proizvodi, uglavnom osvežavajuća bezalkoholna pića, su preplavila   svetsko tržište.  Najčešće se proizvodi obogaćuju antioksidantima kao što su vitaminima A, C i E.

Vitamin C (L-askorbinska kiselina) je nepostojan pa se vrlo brzo degradira u osvežavajućim bezalkoholnim pićima, odnosno podleže oksidaciji  i razlagnju  tokom skladištenja.

Istraživači su utvrdili da se u pasterizovanom piću tokom skladištenja od 30 dana na temperaturi od 4°C  gubi do 98% L-askorbinske kiseline.

Ovo saznanje je veoma važno za potrošače, jer treba da znaju koliko da čuvaju i kada da konzumiraju osvežavajuća bezalkoholna pića obogaćena vitaminom C.

U cilju maksimalne iskorišćenosti vitamina C iz osvežavajućih bezalkoholnih pića za preporuku je da se konzumiraju u vrlo kratkom roku od momenta proizvodnje.

 

 

Advertisements

2 thoughts on “VITAMIN C U OSVEŽAVAJUĆIM BEZALKOHOLNIM PIĆIMA

  1. metodicar kaže:

    Права тема за мене. Већ ми је кренула септембарска алергија. 🙂

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s