PAULOVNIJA (PAULOWNIA TOMENTOSA) – ČUDESO DRVO


Paulovnija je poreklom iz Kine. Ime je dobila po Ani Pavlovni, kćerki ruskoga cara Pavla I. Veruje se da je  paulovnija  najbrže drvo na svetu po brzini aastu. Godišnji prirast je oko 1m. Dostiže visinu od oko 25m, sa širinom krošnje od oko 10m. Listovi su neobično veliki, srcoliki, s dlačicama sa gornje strane. Koren je prilično jak i razgranat. Cveta u maju, pre listanja. Zato je drvo veoma dekorativno kada se na granama nalaze samo cvasti sa zvonastim, ljubičastim cvetovima. Čaure sa semenom sazrevaju u kasnu jesen i na drvetu ostaju sve do proleća. U prvoj godini već dostiže visinu od 3-4,5 metra.

Paulovnija je drvo izbora za pošumljavanje Kine, Australije, Nemačke, Amerike i Paname. Projekat pošumljavanja Kine ovim čudesnim drvetom  doveo je do povećanja proizvodnje hrane za 30% u ravnicama i zaustavljanja erozije na oko 3 miliona hektara zemlje.

Danas postoji zasađena ogledna plantaža na severu Vojvodine u peskovitom tlu. Cilj je bio da se ispita i dokaže uspešan rast paulovnije i na lošem tlu u čemu se i uspelo.

Prema dosadašnjim saznanjima  ako se za useve stablima naprave zakloni od vetra i smanje njegovi  udari za 30%, povećava se  vlažnost oko 10%. Ako se stabla postave na odgovarajućoj udaljenosti unutar njive sa posejanom pšenicom, prinos se povećava za 7-12%.

Ogromno lišće paulovnije je odlična stočna hrana i đubrivo. Ako se na 1 ha  posadi 50 stabala ovoga čudesnog drveta, za 10 godina se dobije 20-30 kubika kvalitetnog drvaeta.  Prema  rezultatima ispitivanja ako se od paulovnije naprave briketi, dobije se ogrev sa energetskom vrednošću uglja.

 Uredio: MPG71

10 thoughts on “PAULOVNIJA (PAULOWNIA TOMENTOSA) – ČUDESO DRVO

 1. Jasmina Cirkovic kaže:

  Zanimljivo, boja predivna uz to vrlo korisno.

 2. Dragana kaže:

  prelepo!

 3. noviinternet kaže:

  U dvorištu moje osnovne škole bila je jedna takva plava lepotica i često je virila na mene kroz prozor 🙂 Hvala za podsećanje 🙂

 4. agroekonomija kaže:

  I to je lepa korist od ovoga posta.

 5. djordje kaže:

  kako mugu da narucim drvo i koliko kosta

 6. […] Reblogged from agroekonomija: […]

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s