ZAŠTITA BILJA U ORGANSKOJ PROIZVODNJI


Organska proizvodnja sve više zauzima mesto u poljoprivredi Srbije , kako zbog više cene proizvoda, tako i pre svega zdravijeg finalnog proizvoda. Sama proizvodnja regulisana je zakonom o organskoj proizvodnji koji je donet 2010. godine i od tada je značajnije pomognuta bespovratnim sredstvima i konkursima o zasnivanju i proizvodnji organske hrane. U organskoj poljoprivredi zabranjeni su svi sintetički pesticidi i herbicidi.

Za zaštitu bilja se koriste uglavnom biljni preperati i najčešće se koriste kao preventivna sredstva. Takođe, koriste se alelopatska dejstva drugih biljaka, jer njihove izlučevine teraju štetočine od useva. Zaštita bilja u organskoj proizvodnji zasniva se na minimalnoj upotrebi materija koje nisu poreklom sa farme i na agrotehničkim merama koje ne narušavaju ekološku ravnotežu i dolaze iz obnovljivih izvora energije. Suzbijanje bolesti, štetočina i korova je najveći problem sa kojim se sreću proizvođači u organskoj proizvodnji, jer nije dozvoljena upotreba sintetičkih hemijskih preparata koji se koriste u konvencionlanoj poljoprivredi. Da bi se izbegla ili veoma smanjila upotreba hemijskih sredstava dosta pažnje se posvećuje preventivnom delovanju i mehaničkim merama, kao i konstantnom praćenju štetnih organizama i korišćenje korisnih mikororganizama i predatora.

Primena biopesticida samo je krajnja mera koja se primenjuje u okolnostima u kojima sve druge primenjene mere nisu dovoljno efikasne. Insekticidi koji su dozvoljeni zakonom o organskoj proizvodnji, a koriste se u voćarskoj i povrtarskoj proizvodnji su bazirani na podvrstama bakterije Bacillus thurigiensis (preparati D-stop, Z-stop, Novodor-FC) kao i preparati čija je aktivna materija mineralni (parafinsko) ulje (Belol, Belo ulje-EW, Galmin, Eos, Ogriol). Što se tiče fungicida imamo bakarne i sumporne preparate (Cuprozin, Bakarni kreč, Cuproxat, Kolosul, Kossan, Kumulus, Microthiol itd.) Na svetskom tržištu postoji znatno raznovrsnija ponuda preparata za zaštitu bilja koji su registrovani i imaju dozvolu u različitim zemljama da se koriste u organskoj proizvodnji od onoga što je sada na raspolaganju proizvođačima u Srbiji. Istraživanja novih zaštitnih sredstva su vrlo dinamična što je dovelo do otkrivanja novih a.m. sa novim mehanizmom delovanja te se stoga koriste i u konvencionalnoj proizvodnji u upravljanju rezistencijom štetnih organizama. Neka nova sredstva imaju efikasnost na nivou sintetičkih preparata te se i zbog toga počinju sve više koristiti u konvencionanoj proizvodnji.
Izvor: PSSS Mladenovac

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s