SUŠA PRETI KATASTROFOM


Suša preti katastrofom
Žetva pšenice je bila pri kraju u žitorodnim krajevima Srbije neposredno pred nalet tropskih vrućina od gotovo 40 stepeni Celzijusa u hladu. Na otvorenim njivama temperatura je bila i znatno viša, čime su nastale posledice katastrofalnih razmera. Kukuruz je počeo da podgoreva. Slično je i u mnogim drugim krajevima sveta.

Tržište žitarica je munjevito reagovalo. Cena kukuruza na berzi u Čikagu dostigla je rekordni nivo od 302, 35 dolara po toni, što je najviša cena za poslednjih 13 meseci. Slično je i na berzama sa kojima se, obično, upoređujemo, u Mađarskoj i Francuskoj, ali i u Rusiji i Ukrajini. Kukuruz se kod nas prodavao za 22 dinara po kilogramu, što je za deset odsto više nego u prethodnoj nedelji. U Mađarskoj se kukuruz prodavao za protivvrednost od 23,40, u Francuskoj za 26,59, SAD 27,32, a na domaćem tržištu u Rusiji za 20,41 i Ukrajini za 17,70 dinara po kilogramu. Zbog očekivanja da će cena kukuruza biti i dalje u porastu, na našem tržištu je došlo do smanjenja ponude. U prilog takvim kretanjima ide i podatak da je gotovo celokupan prošlogodišnji rod potrošen. Istovremeno, junski izvoz kukuruza bio je 267.309 tona.Takvo stanje ukazuje da će u ekonomskoj 2011/2012. godini biti izvezeno preko dva miliona tona što bi bio novi rekord.
Poskupljenje kukuruza povuklo je na viši nivo i cene pšenice, koja će se više koristiti u spravljanju smeša za stočnu hranu. Promet ovogodišnje pšenice počeo je sa 19, a sada se kod nas ona prodaje za 23 dinara po kilogramu. Ponuda je veoma mala jer ratari očekuju nastavak porasta cena.U Mađarskoj je pšenica prodavana za protivvrednost od 25,32, u Francuskoj za 28,12, SAD za 27,14, a na domaćem tržištu u Rusiji za 20,41 i u Ukrajini za 17,70 dinarapo kilogramu. Zbog porasta cena u svetu i kod nas se može očekivati dalje poskupljenje pšenice. Do 30.06.2012. iz Srbije je izvezeno 263.459 tona pšenice i 145.369 tona brašna. Uglavnom kod tradicionalčnih kupaca u Makedoniji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Albaniji. Zanimljivo je da su ove godine prvi put upućena dva kontigenta brašna na nova tržišta. Tako je u Ujedinjene arapske emirate upućeno 43, a u Švedsku šest tona brašna.
Odluka države da preko Produktne berze u Novom Sadu, za potrebe Robnih rezervi, otkupi 100.000 tona za 23 dinara po kilogramu, računajući iPDV, je očekivana. Uslov je bio da pšenica ima hektolitarsku težinu od  najmanje 76, vladu ispod 13 odsto, primese najviše dva odsto i ostale parametre po JUS-u, franko silosi ovlašćenih skladištara. Kupovina se odnosi na registrovana poljoprivredna gazdinstva u količinama od pet do  100 tona  i  od zemljoradničkih  zadruga po 150 tona. Otkup će trajati do ispunjenja kvota koje su određene po regijama radi ravnomernog preuzimanja pšenice. Ali,s obzirom da ovog puta država nije ponudilavišu cenu nego na tržištu, lako je moguće da otkup neće ići lako i brzo, jer ratari očekuju dalje povećanje cena na slobodnom tržištu.

Suša preti katastrofom

Izvor: Društvo agrarnih novinara

Autor: – Branko Krstin

One thought on “SUŠA PRETI KATASTROFOM

  1. Marina kaže:

    Teško mi je da stavim „lajk“, je ova suša je već postala elementarna nepogoda, a posledice ćemo tek osetiti 😦

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s