PRVO GROBLJE MAMUTA U SVETU U VIMINACIJUMU


Na prostoru površinskog kopa uglja Drmno u Kostolcupronađene su delovi skeleta mamuta, koje je prilikom kopanja oštetio rudarski bager.

Arheolozi s u Viminacijumu bilu su iznenađeni i oduševljeni kada su  utvrdili  da se zaista radi o fosilu mamuta. Iznenađenje je tek sledilo posle jake kiše u ponedeljak, koja je sprala blato niz liticu kopa i omogućila aheolozima da pronađu  ostatke još pet ovih velikih praistorijskih životinja. Uz skelet Vike, koji je pronađen na ovom lokalitetu 2009. godine, ovo je zasad čak sedam fosila nađenih u Viminacijumu.

Prirodnjaci kažu da je po svoj prilici reč o epohalnom otkriću prvog groblja najvećih sisara, koji su ikada hodali zemljom. Mamuti su, kao i slonovi, prevaljivali  neverovatne razdaljine da bi uginuli na istom mestu, gde su stotinama godina umirali njiovi preci.

14 thoughts on “PRVO GROBLJE MAMUTA U SVETU U VIMINACIJUMU

 1. What an amazing discovery!

 2. gamche kaže:

  Viminacijum je veoma bogato nalazište. Mnogo toga , osim mamuta, može se videti. Preporuka svima da obiđu ovo nalazište.Treba istaći da je profesor Korać zaslužan za to što se Viminacijum nalazi na svetskoj arheološkoj mapi.

 3. agroekonomija kaže:

  Gamche, stvarno je za preporuku poseta Viminacijumu. Ja sam uživala u razglednju iskopina i grandioznosti toga naselja iz prošloti.

 4. dudaelixir kaže:

  Kako je tužna njihova priča! 😦

 5. SEKA kaže:

  SVET JE IPAK NASTAO NA NASIM PROSTORIMA, PORED SAMOG vIMINACIJUMA I RIMSKIH ISKOPINA, KOJE BI SVI MORALI VIDETI, SADA I OVO GRANDIOZNO OTKRICE. SAMO DA PARA PA DA NAPRAVIMO SVETSKO CUDO.

 6. tatjanamb kaže:

  Arheologija mi je jedna od omiljenih oblasti interesovanja, ali se arheolozi bave nekim malo drugacijim nalazima. Koga zaista ineteresuje tema, najbolje je da se obrati koleginici Sanji Alaburic iz Prirodnjackog muzeja koja je strucnjak upravo za mamute, o kojima je ovde rec.

 7. jmmcdowell kaže:

  As an archaeologist, I would love to find mammoths in one of my excavations. 🙂

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s