Grožđe je plod vinove loze (Vitis vinifera L).
Grožđe se koristi za ishranu već nekoliko hiljada godina (Egipćani, Feničani, Kinezi…), a od perioda Stare Grčke i Rima pominje se i pravljenje i konzumacija vina.
Grožđe je veoma rasprostranjeno u svetu. Danas se smatra da ima nekoliko hiljada vrsta grožđa. Neke od najpoznatijih sorti crnog grožđa su:
- Cabernet Sauvignon
- Merlot
- Nebbiolo
- Crni Pinot
- Syrah ili Shiraz
- Sangiovese
i belog:
- Chardonnay
- Crni Chenin
- Traminac
- Rizling
- Crni Sauvignon
- Semillon
Osnovna podela vrsta je po nameni pa postoje vrste:
- pogodne i za jelo i za proizvodnju vina;
- samo za jelo (stone);
- samo za vino (vinske).
Za uzgajanje vinove loze, koja daje visok kvalitet grožđa potrebno je određeno podneblje, klima, zemljište, ali i dosta zanja i stručnog rada.
Grožđe se razlikuje po veličini, obliku zrna, boji, mirisu i ukusu.
Uredio: MPG71
Колико времена треба од последњег прскања до бербе да прође да би, бар теоријски, било ОК?
Karenca je 20 do 30 dana zavisno od vrste sredstva za zaštitu.
Npr. sredstvo LAMBDA 5 EC je kontaktni insekticid sa karencom od 21 dana, a CUPRABLAU Z je sa karencom od 35 dana za vinovu lozu.
Obožavam grožđe!!!
Takodje, mada volim i mnoge druge vocke :OK:.