GROŽĐE


Grožđe je plod vinove loze (Vitis vinifera L).

Grožđe se koristi za ishranu već nekoliko hiljada godina (Egipćani, Feničani, Kinezi…), a od perioda Stare Grčke i Rima pominje se i pravljenje i konzumacija vina.

Grožđe je veoma rasprostranjeno u svetu. Danas se smatra  da ima nekoliko hiljada vrsta grožđa. Neke od najpoznatijih sorti crnog grožđa su:

  • Cabernet Sauvignon
  • Merlot
  • Nebbiolo
  • Crni Pinot
  • Syrah ili Shiraz
  • Sangiovese

i belog:

  • Chardonnay
  • Crni Chenin
  • Traminac
  • Rizling
  • Crni Sauvignon
  • Semillon

Osnovna podela vrsta je po nameni pa postoje vrste:

  • pogodne i za jelo i za proizvodnju vina;
  • samo za jelo (stone);
  • samo za vino (vinske).

Za uzgajanje vinove loze, koja daje  visok kvalitet grožđa potrebno je određeno podneblje, klima, zemljište, ali i dosta zanja i stručnog rada.

Grožđe se razlikuje po veličini, obliku zrna, boji, mirisu i  ukusu.

Uredio: MPG71


4 thoughts on “GROŽĐE

  1. noviinternet kaže:

    Колико времена треба од последњег прскања до бербе да прође да би, бар теоријски, било ОК?

  2. agroekonomija kaže:

    Karenca je 20 do 30 dana zavisno od vrste sredstva za zaštitu.
    Npr. sredstvo LAMBDA 5 EC je kontaktni insekticid sa karencom od 21 dana, a CUPRABLAU Z je sa karencom od 35 dana za vinovu lozu.

  3. Stilueta kaže:

    Obožavam grožđe!!!

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s