Čaj od ove čudesne gljive se od davnina koristi u u Aziji. Stari narodi istoka verovali su da potpomaže dugovečnost i popravlja opšte zdravlje.
Slika: en.wikipedia.org/
Savremena istraživanja ove gljive i njenih efekata na zdravlje ljudi potvrdila su verovanja o njenoj lekovitosti.
Utvršeno je da je kombuha sadrži kvasce i bakterije, koje su sposobne da stvore različite visokovredne nutritivno i farmakološkematerije kao što su:
- Glukoza
- Fruktoza
- vitamini B1, B2, B3, B5, B6, B12, B15
- vitamin C
- biotin
- folna kiselina
- lecitin
- mlečna
- glukonska
- glukuronska kiselina
- voćne kiseline (vinska, oksalna, limunska, sirćetna, malonska)
- 14 amino-kiselina
- biogeni amini
Uredio: MPG71
♥
Pila sam je zaista je dobra i lako se rzmnozava.
Veoma ti je dobar blog, i uvek me obradujes nekom novinom.
Mnogo je vazno da se ljudi informisu nekim putem ti to odlicno radis.:)
Hvala, Jasmina, na komentaru i pohvali. Biće mi drago ako od moga bloga posetioci imaju bar malo koristi.
Nema na cemu, blog koji nudi nesto drugo, gde yaista volim da svratim. 🙂
Pa boolje onda to da stavljaju u Cocu umesto koke… 😉
Imala sam prilike da vidim kako izgleda, kako rece, čaj od kombuhe, ali nisam probala. Izgled mi je bio odbojan ali sigurno ne bih mnogo razmišljala o tome ako bi bila neophodna za zdravlje.
Tatjana, i ja sam videla kako izgleda kombuha. Izgled me odbio kao i kod kefira, tako da nisam probala ni jedno ni drugo , bez obzira na njihovu lekovitost.