Parametar |
Mleko |
|
Kravlje |
||
Suva materija, % |
11,94 |
12,89 |
Mlečna mast, % |
3,60 |
4,10 |
Proteini, % |
3,10 |
3,38 |
Laktoza , % |
4,60 |
4,60 |
Pepeo, % |
0,77 |
0,79 |
Gustoća, g/L |
1030,10 |
1029,40 |
pH-vrednost |
6,72 |
6,68 |
Ukupna kiselost, °SH |
6,80 |
6,70 |
Slobodne masne kiseline, mg/L |
8,10 |
7,50 |
Energetska vrednost, KJ/100 mL |
293,10 |
288,90 |
Holesterol, mg/100g |
10,00 |
13,00 |
Izvor: R. Božanić i sur.: Kozje mlijeko: karakteristike i mogućnosti,
Mljekarstvo, 52 (3) 207-237, 2002.
Uredio: MPG71
ja bas volim mleko 🙂
I ja, mada strucni ljudi tvrde da nam vise ne treba kad odrastemo, da tada postaje stetno i sl. Cinjenica je da na sebi primecujem da ima perioda kad ga izbegavam jer mi ne prija želudcu. Bas iz tog razloga pijem mleko ali u daleko manjoj kolicini nego nekad. Radije popijem jogurt, pojedem kiselo mleko, sir…
Kozji sir jedem ako nije preterano jakog mirisa i ukusa (dosta mogu da izdrzim :D) ali ima i onih kozjih sireva koje jednostavno ne mogu da okusim jer su mi prejaki. Upravo takav imam sad u kuci, nažalost… 🙄
Kozje mleko nisam pila.
Nisam ni ja, a ne želim ni da ga probam. Probala sam jaretinu, za koju mnogi tvrde da je najlepše meso, ali nije mi se dopala.
Inače, ne pijem mleko, jer mi ga organizam ne traži. Ponekad uzimam jogurt. Mislim da je zdraviji.
Čovek je jedino biće, koje konzumira mleko i nakon prelaska iz bebećeg
raja.
Skoro je na TV-u bila priča o čoveku koji je oboleo od Lajmske bolesti. Bio je toliko bolestan da je poželeo da umre. Onda mu je neko preporučio da pije kozje mleko i to ga je postepeno vratilo u život. Sad živi u prirodi gajeći koze i njihovo mleko preporučuje svakome. Kaže da je to mleko najzdravije, jer koza jede raznorazne biljke.