HEMIJSKI SASTAV BADEMA (PRUNUS DULCIS)


Badem se uzgajao od 3000. g. pre Hrista. Poreklom je  iz Kine.

Komponente

Koncentracija

Proteini, %

21,3

Lipidi, %

50,6

Ugljikohidrati, %

19,7

Vitamina E, mg

26

Riboflavin, mg

0,8

Niacin, mg

3,9

Tiaminv

0,24

Bakar, mg

1,1

Mangan, mg

2,5

Magnezijum, mg

275

Fosfor, mg

474

Cink, mg

3,4

Gvožđe, mg

4,3

Kalcijum, mg

248

 Uredio: MPG71

22 thoughts on “HEMIJSKI SASTAV BADEMA (PRUNUS DULCIS)

  1. Marko - Buki blog kaže:

    lepo je ovo znati 🙂

  2. agroekonomija kaže:

    Pozdrav svim posetiocima ovoga posta!

  3. Marina kaže:

    mmm… obozavam badem na sve nacine 🙂

  4. rutheh kaže:

    All good things in almonds!

  5. Plava Baklava kaže:

    Badem je jedina vrsta koštuničavih plodova koja se preporučuje deci koja imaju ADHD i autizam.

  6. agroekonomija kaže:

    Baklavice, to je vredna informacija.

  7. Da li znate koliko se hranljivih materija izgubi termičkom obradom? Nisam ljubitelj sirovih badema, ali zato obožavam pečene 🙂
    Pozdrav!

    • agroekonomija kaže:

      Gubitak hranljivih materija zavisi od vrste hrane, vrste i svojstava hranljivih materija (rastvorljive ili nerastvorljive, termolabilne i sl) i režima termičke obrade. Zbog toga se ne može decidno navesti koliko se hranljivih materija izgubi termičkom obradom.

  8. tatjanamb kaže:

    Volim bademe, narocito one koje sama oslobodim „oklopa“ uz pomoc odgovarajuceg kamena i …. pojedem :D.

  9. Polihimnija kaže:

    Koliko ja vidim, ovde se formirao klub ljubitelja badema. 🙂
    Evo, i ja da se upišem. 🙂

  10. 🙂 a može i Bademi i so…

  11. SEKA kaže:

    uh, ja ih isto obozavam, narociti pecene slane, o kolacima da ne pricam, a koristim ih i kad spremam pastrmku, bozanstveno je. Jedini problem je sto sam navukla neki seceric, pa bas ne smem puno da se zanosim….

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s