Badem se uzgajao od 3000. g. pre Hrista. Poreklom je iz Kine.
Komponente |
Koncentracija |
Proteini, % |
21,3 |
Lipidi, % |
50,6 |
Ugljikohidrati, % |
19,7 |
Vitamina E, mg |
26 |
Riboflavin, mg |
0,8 |
Niacin, mg |
3,9 |
Tiaminv |
0,24 |
Bakar, mg |
1,1 |
Mangan, mg |
2,5 |
Magnezijum, mg |
275 |
Fosfor, mg |
474 |
Cink, mg |
3,4 |
Gvožđe, mg |
4,3 |
Kalcijum, mg |
248 |
Uredio: MPG71
lepo je ovo znati 🙂
Pozdrav, Marko!
Pozdrav svim posetiocima ovoga posta!
mmm… obozavam badem na sve nacine 🙂
Marina, oni su nezamenljivi, naročito u poslasticama.
All good things in almonds!
You are right, Rutheh.
Badem je jedina vrsta koštuničavih plodova koja se preporučuje deci koja imaju ADHD i autizam.
Baklavice, to je vredna informacija.
Da li znate koliko se hranljivih materija izgubi termičkom obradom? Nisam ljubitelj sirovih badema, ali zato obožavam pečene 🙂
Pozdrav!
Gubitak hranljivih materija zavisi od vrste hrane, vrste i svojstava hranljivih materija (rastvorljive ili nerastvorljive, termolabilne i sl) i režima termičke obrade. Zbog toga se ne može decidno navesti koliko se hranljivih materija izgubi termičkom obradom.
Volim bademe, narocito one koje sama oslobodim „oklopa“ uz pomoc odgovarajuceg kamena i …. pojedem :D.
Tatjana, mnogo nas je koji volimo bademe. Korisni i ukusni.
Koliko ja vidim, ovde se formirao klub ljubitelja badema. 🙂
Evo, i ja da se upišem. 🙂
Ostaje mi samo da Ti, Poli, poželim dobrodošlicu u klub!
🙂 a može i Bademi i so…
Može, i to je ukusno.
Mislila sam trebaće neka muzika za taj, novoformirani, klub.
uh, ja ih isto obozavam, narociti pecene slane, o kolacima da ne pricam, a koristim ih i kad spremam pastrmku, bozanstveno je. Jedini problem je sto sam navukla neki seceric, pa bas ne smem puno da se zanosim….
Ah, taj šećer! Samo stvara probleme i kada ga nemaš i kada ga imaš.
Ali… merak je merak
Da, Zorice, i muzika nam treba, bar na današnji prvi dan proleća pa još uz bademe.