NOJ (STRUTHIO CAMELUS)


Noj je još jedna posebna ptica.Najveća je i jedna od najstarijih ptica na našoj planeti. Ima ih više vrsta, a ajpoznatija vrsta je afrički noj.

Visina nojeva je oko 280 cm, a dugi su oko 2 m. Dostižu težinu  i  do 100 kg. Nojevi imaju vrlo razvijene i jake noge. Zahvaljujući razvijenim nogama  njihov korak može da bude do 1,5 m, a u trku čak i do 4 m.

Uredio: MPG71

3 thoughts on “NOJ (STRUTHIO CAMELUS)

 1. Polihimnija kaže:

  E, ovo moram da podelim sa vama.
  Svojevremeno (jako davno) je u jednim našim novinama osvanula vest pod naslovom: „Zgazio noja, spasao ga crnac“. Sve bi to bilo OK da se ovo odigralo u Africi, ali priča je iz Vojvodine.
  Naime, to se dogodilo u vreme kad su tek počele da se osnivaju vojvođanske farme nojeva. Čovek je vozio noću i naleteo na noja, koji je pobegao sa obližnje farme i naravno, usled siline udara sleteo sa puta.
  Odmah posle toga, tu prolazila saobraćajna patrola i videla prevrnut automobil. Policajac koji ga je izvukao iz slomljenog automobila bio je crnac, rođen kod nas, majka mu je bila Vojvođanka, a otac koji je studirao ovde i tu i ostao, iz neke afričke zemlje..

 2. agroekonomija kaže:

  Interesantan događaj, Poli.

 3. My mother has an osterich egg – it has been a treasured possession since she got it for the ‘museum’ she kept as a child. I have no idea how she obtained it. Your photo fascinates me. I think the tableau has a real sense of the prehistoric about it – it makes me see the relationship between dinosaurs and birds more clearly!
  Enjoyed looking at your blog photos – wish I could understand the text, too! Thank you for visiting my blog!

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s