SUDBINA OSAM VELIKIH SVETSKIH REKA


U časopisu  „National Geographic“ osvanule su poražavajuće vesti o stanju i budućnosti osam velikih svetskih reka. To su:

 • Sir Darja
 • Amu Darja
 • Hoangho
 • Ind
 • Testa
 • Kolorado
 • Rio Grande
 • Marej.

Prognoza je da će ove reke u skorijoj budućnosti presušiti zbog preterane i nekontrolisane eksploatacije. Negativni efekti nestajanja ovih, ali i manjih reka odraziće se na ljude i na ekosisteme i biodiverzitet naše Zemlje.

Uredio: MPG71

10 thoughts on “SUDBINA OSAM VELIKIH SVETSKIH REKA

 1. Не могу да кликнем да ми се ово свиђа, јер су вести поражавајуће, поготово ако се имају у виду сви апели стручњака и удружења за опстанак планете, а онима који највише загађују више се исплати да плаћају казне, него да предузму нешто корисно (5%становништва поседује 95% светског капитала, а вероватно је такво и учешће у експлоатацији природних добара, као и у загађивању).

 2. Jassna kaže:

  super je sto se ovaj clanka jos negde pojavio, mislim na ovaj blog. cula sam za sudbinu reka, ali nisam znala da je bas ovako strasno…uzas je blaga rec..pocecu da verujem u cuveni decembarski dan 2012.
  i kad ne mogu nista da promenim, osecam se lose.

 3. agroekonomija kaže:

  Dobro je ovakvu vest širiti što više i prenositi je sa bloga na blog bar toliko možemo da učinimo, jer Ti si Jassna u pravu, da malo ili nimalo toga možemo da promenimo kao pojedinci .

 4. violetabalint kaže:

  Nikad Bog nije ostavio dobre ljude na cedilu, pa nece ni sad, ni ubuduce, znam da ce nastati nove reke, vreme je da se covek vrati prirodi, da ne sece preostalu sacicu suma, ne razmnozava se prebrzo, ne proizvodi toliko plastike, hemikalija…Sva ova muka je i nastala zbog demografske explozije, mnogo se pohlepnih izrodilo, i taj mali procenat od 2% je 140000000 pohlepnih ljudi… Bice sve bas kako treba kad vam kazem 🙂

 5. tatjanamb kaže:

  Problem vode inace postoji, a ovo samo znaci da ce biti daleko veci nego sto je danas.

 6. bakasenovic kaže:

  dobro nas ova planeta još i drži kako se ponašamo i prema sebi i prema drugima

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s