УПРАВЉАЊЕ ТРАЈНИМ ТРАВЊАЦИМА У ФУНКЦИЈИ ОДРЖИВОГ РУРАЛНОГ РАЗВОЈА КАРПАТСКЕ ОБЛАСТИ У СРБИЈИ


Aнализирају ce расположиве површине, катастарска структура, приноси ливада и пашњака, расположиви сточни фонд и демографски и инвестициони потенцијал у пољопривреди Карпатске области у Србији, која захвата територију НП „Ђердап“ и КО Голубац, КО Тополница и део КО Мајданпек, у непосредном залеђу Парка.

Поред очувања природних вредности НП „Ђердап“ и еколошки вредних и осетљивих предела у његовом залеђу, одрживо коришћење пространих ливадско-пашњачких серија ствара основу за развој пашњачког сточарства ниског интензитета и прераду и пласман добијених висококвалитетних традиционалних производа од меса и млека и тиме доприноси очувању насељености, развоју предузетништва и одрживог туризма и укупном регионалном развоју. Ради заштите и унапређења еколошких, прoизвoднo-eкoнoмских и пејзажних вредности природних и полу-природних травњака неопходно је предузимање одређених мелиоративних мера, предвиђених законом и добром пољопривредном праксом, а пре свега oбeзбeђење редовне косидбе, односно контролисане испаше. Агроеколошке надокнаде за одржавање травњака високе природне вредности у добрим агроеколошким условима и мере подршке oбнoви и унaпрeђењу пашњачког сточарства и унапређењу прераде и пласмана традиционалних производа од меса и млека имају важну улогу у анимирању пољопривредних произвођача, предузетника и локалне заједнице за активније ангажовање и инвестирање у овим областима.

Autori: Поповић Весна, Нада Мијајловић, Јонел Субић

4 thoughts on “УПРАВЉАЊЕ ТРАЈНИМ ТРАВЊАЦИМА У ФУНКЦИЈИ ОДРЖИВОГ РУРАЛНОГ РАЗВОЈА КАРПАТСКЕ ОБЛАСТИ У СРБИЈИ

  1. tatjanamb kaže:

    @ Agro, izvinjavam ti se, ali nemam drugu rubriku za ovaj komentar.

    Mislim da ovaj protest ima smisla i da, na nacin koji nam odgovara, treba u njemu ucestvovati : http://tatjanamb.wordpress.com/2012/01/18/strajk-na-wordpress-u-strike-on-wordpress/

    Podatke mozete naci i na pocetnoj stranici wordpressa.

  2. […] трајним травњацима доминирају ливаде, које се простиру на 5,2 хиљ. хектара. […]

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s