FLAVONOLI


Flavonoli predstavljaju najrasprostranjenije flavonoide u hrani . To su pigmenti žute boje. Glavni predstavnici ove grupe jedinjenja su kvercetin i kemferol, ali su poznati i morin, rutin, miricetin, izoramnetin, fisetin. U hrani je kvercetin zastupljen u intervalu od 6,0 (samonikla malina) do  486,0 (luk crni), a kemferol od 5,0 (jagoda ) do 211,0 mg/kg (kelj). Flavonoli su prisutni u glikozidnoj formi, povezani sa šećernom jedinicom, obično glukozom i ramnozom, ali mogu biti  zastupljeni i drugi šećeri (kao galaktoza, arabinoza, ksiloza).

Uredio: MPG71

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s