Ječam: Photo Wikimedia
Element |
Koncentracija (u % od RDA* na 100 g) |
Kalijum |
13 |
Mangan |
95 |
Selen |
69 |
Fosfor |
38 |
Magnezijum |
36 |
Cink |
29 |
Gvožđe |
28 |
* RDA (Recommended Dietary Allowances) su preporučene
dnevne količine mikronutrijenata (vitamina i minerala) u
zavisnosti od uzrasta, pola i stanja (laktacija ili trudnoća)
pojedine osobe.
Uredio: MPG71
ekstra, sad vidim koliko ima selena 🙂
Ja ću ga uvrstiti u moj jelovnik.
Ni ja nisam znala da sadrži toliko selena. A inače volim ječmeni hleb i kašu.
Jecam je isto sto i gersla, zar ne ?
Negde sam procitala da jecam sluzi kao zamena za pirinac, ali ga nisam probala. Do sada sam ga jedino, zajedno sa psenicom, koristila da pocastim golubove u kraju (raj za njih s obzirom sta sve jedu i kako ih zovu zbog toga 🙄 :D). Psenicu sam, naravno, jela i spremala i volim je.
Treba da se ugledamo na golubove s obzirom na izvanredan sastav ječma.
[…] Ječam je žitarica poreklom iz Etiopije i jugoistočne Azije. Uzgajao se pre 10 000 godina. Korišten je za ishranu ljudi i životinja. Od davnina se upotrebljavao i za proizvodnju alkoholnih pića. Prvi recept za vino i pivo od ove žitarice potječe iz Babilona, 2800 godina pre Hrista. Kultiviran je u starom Egiptu i Mesopotamiji. Sumerani su koristili ječam kao meru i novac. U Vedskim tekstovima ječam i pirinač se nazivaju “dva besmrtna nebeska sina”. […]