Ječam je žitarica poreklom iz Etiopije i jugoistočne Azije. Uzgajao se pre 10 000 godina. Korišten je za ishranu ljudi i životinja. Od davnina se upotrebljavao i za proizvodnju alkoholnih pića. Prvi recept za vino i pivo od ove žitarice potječe iz Babilona, 2800 godina pre Hrista. Kultiviran je u starom Egiptu i Mesopotamiji. Sumerani su koristili ječam kao meru i novac. U Vedskim tekstovima ječam i pirinač se nazivaju “dva besmrtna nebeska sina”.
U antičkj Grčkoj ječam je bio veoma cenjena namirnica. Bio je osnovni sastojak hleba. Posebno su ga cenili sportisti i gladijatori, jer im je davao veliku snagu.
U drevnoj Kini ječam je bio simbol muške zrelosti.
Pšenica je u srednjem veku bila vrlo skupa pa su Evropljani koristili ječam i raž za pripremu hleba. Danas se smatra da je ječam jedna od najstarijih žitarica u Evropi.
Ječam su u Južnu Ameriku doneli Španci u XI veku, a Englezi su ga preneli u Severnu Ameriku.
Uredio: MPG71
pivo 🙂
Znači Jassna, ništa bez piva?!
prva asocijacija…ja pijem vino 🙂
nisam znala da neko jecam naziva „besmrtnim nebeskim sinom“..
Mnogo su cenili ječam pa su ga darivali takvim nazivom.
zanimljiv istorijat jedne žitarice
Tako je, Solit. Pozdrav!
Interesantan tekst @ Agro. Uopste nije lose imati i ovakve informacije.
Tako je, Tanja, ali je još bolje da iskoristimo te informacije i da ovu žitaricu uvrstimo u svoj jelovnik.
Probacu.
Ja sam već probala jedan recept. Odličan je.
http://kuhinjarecepti.com/2011/12/jecmena-kasa-sa-pecurkama/
Znači nije sve došlo iz Amerike 😉
S njima se mnogo toga završava, a ne počinje.
Lepo receno… 😀
Hvala, Tanja!