JEČAM (HORDEUM SATIVUM L) – ISTORIJAT


Ječam je žitarica poreklom iz Etiopije i jugoistočne Azije. Uzgajao se pre 10 000 godina. Korišten je za ishranu ljudi i životinja. Od davnina se upotrebljavao  i za proizvodnju alkoholnih pića. Prvi recept za vino i pivo od ove žitarice potječe iz Babilona, 2800 godina pre Hrista. Kultiviran je u starom Egiptu i  Mesopotamiji. Sumerani su koristili ječam kao meru i novac.  U Vedskim tekstovima ječam i pirinač se nazivaju  “dva besmrtna nebeska sina”.

U antičkj Grčkoj ječam je bio veoma cenjena namirnica. Bio je osnovni sastojak hleba. Posebno su ga cenili sportisti i gladijatori, jer im je davao veliku snagu.

U drevnoj Kini ječam je bio simbol muške zrelosti.

Pšenica je u srednjem veku bila vrlo skupa pa su Evropljani koristili ječam i raž za pripremu hleba. Danas se  smatra da je ječam jedna od najstarijih žitarica u Evropi.

Ječam su u Južnu Ameriku doneli Španci u XI veku, a Englezi su ga preneli u Severnu Ameriku.

 Uredio: MPG71

14 thoughts on “JEČAM (HORDEUM SATIVUM L) – ISTORIJAT

  1. solit kaže:

    zanimljiv istorijat jedne žitarice

  2. tatjanamb kaže:

    Interesantan tekst @ Agro. Uopste nije lose imati i ovakve informacije.

  3. agroekonomija kaže:

    Tako je, Tanja, ali je još bolje da iskoristimo te informacije i da ovu žitaricu uvrstimo u svoj jelovnik.

  4. Znači nije sve došlo iz Amerike 😉

  5. agroekonomija kaže:

    S njima se mnogo toga završava, a ne počinje.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s