Drugi nazivi: tikva, buča, žuta tikva, mesirača, dulek.
Bundeva je jednogodišnja biljka puzavica. Bundeva se smatra najranijim vrstama povrća. Fosilizirani ostaci u Meksiku datiraju iz perioda pre 5000, a u Peruu od pre 3000 godina. Rani španski osvajači su preneli bundevu u XVI veku u Evropu. Jedna vrsta bundeve poreklom je iz Indije.
Nije poznato kada je bundeva dospela na područje Balkana i u Srbiju. Predpostavka je da je prenesene preko Grčke iz Male Azije.
Bundeva je danas među značajnim poljoprivrednim kulturama u svetu. Uspeva u različitim agroklimatskim uslovima i ima raznovrsnu upotrebu. Mesnati deo bundeve se koristi za: spremanje različitih variva, kolača, peciva, za preradu u marmelade, sokove, slatka i dr.
(Cucurbita pepo L) je najrasprostranjenija vrsta bundeva u svetu. Poznati su brojni varijeteti; uljana tikva, stočna tikva, tikvica za jelo, cukini, patison, ukrasne tikve, krivošije itd.
Uredio: MPG71
Pečenu bundevu obožavam, tu gubim kriterijum! 🙂 Još je zovu i „domaća banana“. kažu da je odlična zamena za istu, u ishrani dece.
Poli, bundeva je zaista izvrsna. Ja je volim pečenu, ali još više u piti.
Pitu sam probala. Nije da je volim najvise na svetu 🙄 (favorit su mi pita od visanja, pa od jabuka), ali je ok. Pecenu bundevu nisam jela do sada, ali je mozda najvaznije to sto je (pretpostavljam) zdrava i solidnog ukusa, dok neke stvari koliko god da su mi ukusne … ah … i nisu bas preporucljive za cestu konzumaciju… 😦 :D.
Tanja, meni su sve tri vrste voćnih pita jednako izvrsne. Ne mogu ni jednu da izdvojim kao lepšu.
E pa ja mogu da izdvojim, valjda zato sto mi je hrana na posebnom pijedestalu :D.
Uvek sam pre za voće i povrće…
Svakako, obične priče.
[…] Bundeva je pripada grupi značajnih poljoprivrednih sirovina širom sveta. Za uzgoj joj odgovaraju različiti agroklimatski uslovi. […]
Obožavam je, neverovatno je koliko je zapostavljena, a toliko vredi
Upravo sam danas kupila bundevu na pijaci pa ću da pravim neki desert od nje. Biće njam, njam.
[…] Bundeva je pripada grupi značajnih poljoprivrednih sirovina širom sveta. Za uzgoj joj odgovaraju različiti agroklimatski uslovi. […]
Obožavam „bundevaru“ a fenomenalno izgleda ovako na polju. Predivna narandžasta boja! 🙂
Ima nas više, Dudo, koji volimo „bundevaru“.