BUNDEVA (CUCURBITA PEPO L)


Drugi nazivi: tikva, buča, žuta tikva, mesirača, dulek.

Bundeva je jednogodišnja biljka puzavica. Bundeva se smatra najranijim vrstama povrća. Fosilizirani ostaci u Meksiku datiraju iz perioda pre 5000, a u Peruu od pre 3000 godina. Rani španski osvajači su preneli bundevu u XVI veku u Evropu. Jedna  vrsta bundeve poreklom je iz Indije.

Nije poznato  kada je bundeva dospela na područje Balkana i u Srbiju. Predpostavka je da je prenesene preko Grčke iz Male Azije.

Bundeva je danas  među značajnim poljoprivrednim kulturama u svetu.  Uspeva u različitim agroklimatskim uslovima i ima raznovrsnu upotrebu. Mesnati deo bundeve  se koristi za: spremanje različitih variva, kolača, peciva, za preradu u marmelade, sokove, slatka i dr.

(Cucurbita pepo L) je najrasprostranjenija vrsta bundeva u svetu. Poznati su brojni varijeteti; uljana tikva, stočna tikva, tikvica za jelo, cukini, patison, ukrasne tikve, krivošije itd.

Uredio: MPG71

13 thoughts on “BUNDEVA (CUCURBITA PEPO L)

 1. Polihimnija kaže:

  Pečenu bundevu obožavam, tu gubim kriterijum! 🙂 Još je zovu i „domaća banana“. kažu da je odlična zamena za istu, u ishrani dece.

 2. obične priče kaže:

  Uvek sam pre za voće i povrće…

 3. […] Bundeva je pripada grupi značajnih poljoprivrednih sirovina širom sveta.  Za uzgoj joj  odgovaraju različiti agroklimatski uslovi. […]

 4. malabreskva kaže:

  Obožavam je, neverovatno je koliko je zapostavljena, a toliko vredi

 5. […] Bundeva je pripada grupi značajnih poljoprivrednih sirovina širom sveta.  Za uzgoj joj  odgovaraju različiti agroklimatski uslovi. […]

 6. dudaelixir kaže:

  Obožavam „bundevaru“ a fenomenalno izgleda ovako na polju. Predivna narandžasta boja! 🙂

 7. agroekonomija kaže:

  Ima nas više, Dudo, koji volimo „bundevaru“.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s