ОЧУВАЊЕ РУРАЛНИХ ВРЕДНОСТИ У ФУНКЦИЈИ ПОВЕЋАЊА ЗАПОСЛЕНОСТИ ЖЕНА И ОМЛАДИНЕ У ПЛАНИНСКИМ ПОДРУЧЈИМА СРБИЈЕ


Различитост природних услова за људске активности које постоје међу појединим регионима у знатној мери се одражавају и на квалитет живота њихових становника. Познато је да су ти услови у планинским подручјима неповољнији. У ова подручја се сврставају терени који се налазе на надморској висини изнад 800 метара и чији је нагиб изнад 18 степени.

У Републици Србији (ван КиМ) на таквим подручјима налази се 17 општина, смештених у седам округа Централне Србије. Оне се простиру на југоистоку и југозападу Републике. Ова подручја обухватају 21,4% територије и на њима живи око 10% становништва централног дела Републике. Већином их карактерише надпросечно смањивање броја становника, мала густина насељености, низак доходак по становнику и ниска запосленост. Осам од 17 општина је својевремено сврстано у групу  најнеразвијенијих, односно недовољно развијених општина у Републици, а 15 међу њима припадају маргиналним подручјима. Више је разлога да се одговарајућом политиком и конкретним мерама становништву тих подручја омогуће услови за  квалитетнији живот. Усклађеношћу мера којима се штите и валоризују руралне вредности датих средина, а у оквиру тога подиже и ниво запослености становништва, могуће је  остварити најповољније резултате.

 

Autori: Поповић Весна, Катић Б., Субић J.

2 thoughts on “ОЧУВАЊЕ РУРАЛНИХ ВРЕДНОСТИ У ФУНКЦИЈИ ПОВЕЋАЊА ЗАПОСЛЕНОСТИ ЖЕНА И ОМЛАДИНЕ У ПЛАНИНСКИМ ПОДРУЧЈИМА СРБИЈЕ

  1. otkacena kaže:

    Treba nešto da se radi po pitanju seoba iz malih sredina, to je definitivno. 🙂

  2. agroekonomija kaže:

    Bez aktivne uloge države, zakonodavne i finansijske, pitanje napuštanja malih sredina neće biti rešeno.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s