RAKIJE I ALKOHOLNA PIĆA – REGULISANJE PROIZVODNJE I PROMETA


Srbija na relativno malom prostoru ima prirodne uslove za gajenje svih vrsta kontinentalnog voća i viševekovnu tradiciju proizvodnje rakije od voća i grožđa.

Proizvodnjom alkoholnih pića se bavi veliki broj proizvođača.

Obaveznim upisom u Registar proizvođača rakije i drugih alkoholnih pića sprečava se nelegalna proizvodnja i promet, eliminiše proizvodnja falsifikata i omogućava kontrola celog procesa proizvodnje počev (od osnovnih sirovina do konačnog proizvoda upakovanog u bocu) i praćenje svih puteva alkohola.

Pravilnik o izmenama i dopunama Pravilnika o kategorijama, kvalitetu i deklarisanju rakije i drugih alkoholnih pića stupio je na snagu 24.9.2011. godine. Donošenjem Pravilnika će se omogućiti da se preciznije reguliše proizvodnja i promet rakije i drugih alkoholnih pića.

Izvor

 1. Pravilnik o izmenama i dopunama Pravilnika o kategorijama, kvalitetu i deklarisanju  rakije i drugih alkoholnih pića                           („Službeni glasnik RS“, broj 70/2011)

Uredio: MPG71

23 thoughts on “RAKIJE I ALKOHOLNA PIĆA – REGULISANJE PROIZVODNJE I PROMETA

 1. Jassna kaže:

  ..steta sto ce nam prekinuti tradiciju…

 2. agroekonomija kaže:

  Da, i ne samo u proizvodnji rakije.

 3. Jassna kaže:

  mi smo ludi sto im sve to dopustamo….

 4. agroekonomija kaže:

  To je, nažalost, nastojanje da se pridržavamo evropskih standarda, a koliko je to „dobro“, pokazaće vreme.

 5. otkacena kaže:

  Ništa meni od Evrope ne treba, samo otvorene granice, da ako mi g****a hoće videti puta, odem i vidim šta ima kod njih, pa da se vratim svojoj kući, svojoj tradiciji i običajima.

 6. agroekonomija kaže:

  Otkačena, Tvoje mišljenje i „ljubav“ prema Evropi i njenim „dobrima“ verovatno deli 90% stanovništva Srbije. Vlast bi trebala da raspiše referendum o ulasku u EU, a ne sama da odlučuje o tome.

  • Polihimnija kaže:

   Pa trebalo bi, samo kad bi smeli. Sećam se slovenačkog referenduma, koji je jedva prošao. Ovde, posle svega, što nam se demokratski izdešavalo, a u ime bržeg ulaska u Evropu, čisto sumnjam da bi referendum uspeo.

  • otkacena kaže:

   Eeeee, pa da raspišu referendum, bilo bi sve jasno kao dan, ali onda bi izgubili te sve šuškave pomoći za njihov džep. Treba neko služiti tu belosvetsku bagru. A nekako vidim da su na našoj političkoj sceni svi spremni da se nag**e, kaobajagi za nacionalni interes.

  • tatjanamb kaže:

   Iskreno se nadam referendumu iako moje i druga slicna misljenja mozda nece prevagnuti. Jos uvek srecem dosta naivnog sveta koji zaista misli da nas u EU ceka raj, a ne iskoriscenje ljudskih i prirodnih resursa.

   • agroekonomija kaže:

    Iz dosadašnjeg iskustva čini mi se da „oni“ neće dozvoliti da se stanovništvo izjašnjava putem referenduma. To im ne odgovara, jer je većina protiv ulaska u EU.

 7. beliocnjakx kaže:

  Stara, dobra srpska ‘šljiivovica’ 🙂

 8. otkacena kaže:

  Ja više volim dunju i kajsiju. Hihihi hik.

 9. agroekonomija kaže:

  Očnjak i otkačena, šta kažete za kruškovaču? Ne pijem rakije i žestoga alkoholna pića, ali volim miris ruma, kruškovače i kajsijevače.

 10. bijesibuka kaže:

  Ako se već neko odriče moje tradicije i mog identiteta u moje ime, i od nas traži da ne budemo ono što smo, i da ja kao ja na kojeg sam navikao više ne budem ja, postavljam pitanje ko će onda da bude JA odnosno MI!

 11. beliocnjakx kaže:

  agroekonomija,

  može kruškovača, sipaj, pa da nazdravimo sa otkačenom 🙂

 12. agroekonomija kaže:

  Sipala sam. Nazdravlje!!!

 13. otkacena kaže:

  Ihihihihi, ‘ajde živeli svi dobri ljudi, a posebno blogeriiiiiiii.

 14. agroekonomija kaže:

  U pravu si, Tanja. Malo vedrine, makar i na taj način postignute.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s