PRAŠUMA U SRBIJI – VINATOVAČA


Jedina  prašuma u Srbiji, Vinatovača, nalazi se na Kučajskim planinama. Nalazi se u Istočnoj Srbiji u regionu Gornja Resava.

Već 350 godina ljudska ruka tu ništa nije dirala. U  Vinatovači nije posečeno ni jedno stablo, tvrde šumari. Najčešći posetioci i čuvari, pored šumara, su studenti beogradskog Šumarskog fakulteta.

Do Vinatovače se  teško stiže pa je zbog toga i ostala netaknuta do danas. Starost pojedinih stabala procenjuje se na 300 i više godina. Bukova šuma prašumskog tipa zauzima površinu od 37,43 ha i raste na nadmorskoj visini od 650 do 800 metara. Bukve u Vinatovači u prečniku imaju više od metra, a visoke su i do 45 metara.

Vinatovača je pod zaštitom države najvišeg stepena. To znači da je strogo zabranjena bilo kakva ljudska intervencija (seča, odvlačenje iz šume starog, palog drveća, branje šumskog bilja). Kad neko stablo padne pod uticajem snega i vetra ili od starosti, ostaje u prašumi, ne dira se.

Uredio: MPG71

18 thoughts on “PRAŠUMA U SRBIJI – VINATOVAČA

 1. solit kaže:

  Ako nije uveć uvršćeno u neku tuističku ponudu to bi trebalo učiniti, ali bi cene trebalo da budu poput cena najskupljih pića u vašem predhodnom članku,ili tu negde, da bise izbeglo da masa ruinira prirodu.

  • agroekonomija kaže:

   Solit, potpuno ste u pravu. Možda je bolje sačuvati ovu lepu divljinu,nego razvijati u njoj turizam.

   • Johana kaže:

    Jeste bolje sacuvati je. Zivim u blizini, mnogo je lepo tamo. Jeste da se tesko dolazi do tamo, ali je prelepo. Dok se setate sumom i uzivate u svezem vazduhu i miru i tisini, moze pored vas proci neka divljac. Stvarno je prelepo. 🙂

 2. Ratko kaže:

  Pogledao sm sve ovo što je navedeno o pomenutoj prašumi i opet bi teško došao do nje. Loše je dakle prikazano. Trebalo je uputiti zainteresovane da mogu bez lutanja i zapitkivanja stići to te prašume. Treba prikazati od despotovca u detalje staze kojim treba ići do prašume.

  • agroekonomija kaže:

   Baš zbog toga što je teško doći do ove naše prašume, do danas je potpuno očuvana. Osim toga, nije cilj ovoga teksta da upućuje namernike kako da najlakše dođu do ovoga lokaliteta.

 3. Ratko kaže:

  Treba bolje uputiti zainteresovane da bi mogli stići do te destinacije.

 4. Marko - Buki blog kaže:

  Ekstra 🙂 sjajno 🙂

 5. otkacena kaže:

  Fenomenalana informacija. 🙂 Prelepe su fotografije.
  Samo da je niko ne iskoristi i uništi radi profita.

 6. dudaelixir kaže:

  Jao kakva lepota! Volim prirodu, jako! 🙂

 7. Plava Planeta kaže:

  pozdrav!
  ovo je za mene novost! zaista nisam znala da postoji skoro netaknuta priroda kod nas.
  a koji je konkretno najvisi tip zastite u pitanju?
  sto se mene tice, ne bih pravila nikakve puteve niti turisticke atrakcije. cuvala bih je u potpunoj tajnosti jer je to jedini nacin da se ova prelepa suma sacuva od nas. uostalom… sta iko ima od toga da ode tamo? da kaze bio sam u prasumi? pa sta? ne, ne…. potpuno bih ovu oazu sakrila od covekovog pogleda i stope.
  divno je i dovoljno znati da postoji 🙂

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s