Masnoće su neophodne našem organizmu, jer se njihovim razlaganjem oslobađa velika količina energije. Osim toga, imaju i gradivnu, regulatornu i zaštitnu ulogu.
Njihovo pozitivno dejstvo ispoljava se samo ako se uzimaju prirodne masnoće. Ne smeju se uzimati u prekomernim količinama, jer mogu da dovedu do gojaznosti i obolenja kardiovaskularnog sistema.
Trans-masti mogu da budu poreklom iz prirodnih izvora i iz sintetskih grupa. Proizvode se hidrogenizacijom i drugim procesima prerade namirnica biljnog porekla.
Ove masnoće se koriste za produženje trajnosti brze hrane, peciva, slatkiša, slanih grickalica i dr. Nalaze se kao sastavni deo supa iz kesica, u konzervisanim namirnicama…
Istraživanjima na osnovu najsavremenijih metoda dokazano je da je ogromna šteta za zdravlje čoveka pri konzumiranju ovih namirnica. Mnogo su štetnije industrijski proizvedene trans-masti od prirodnih. One povećavaju nivo lošeg holesterola (LDL), a snižavaju nivo dobrog (HDL) holesterola.
U Kanadi se zakonom reguliše zabrana uvoza namirnica, koje sadrže trans-masti, u Americi postoji zabrana korišćenja takvih namirnica u restoranima, a u Danskoj je odavno regulisan propis o dozvoljenoj količini trans-masti u namirnicama (do 2%).
Trans-masti se nalaze u biljnim proizvodima kao što su:
- margarin.
- biljni šlag;
- biljna pavlaka;
- biljni sir;
- hidrogenizovano biljno ulje;
- pekarske masnoće i dr.
Preporuka je da se prilikom kupovine namirnica proveri sadržaja trans-masti, koji ne sme biti većiod 2%. Nažalost, u našim prodavnicama je malo proizvoda na kojima piše tačan procenat ovih masti.
Autor:MPG71
njam, njam , kako odoleti hm….
Teško, obične pričice.
Mene treba smestiti na pusto ostrvo…
🙂
Sta su zgrešile obične priče kad bi htele na pusto ostrvo?
Sve sto nije prirodno steti…
Potpuno si u pravo, Violeta.
Joj pa te poslastice, ovako samo zdrava hrana(voće),čist vazduh,…
🙂
Kako sam bila u zabludi!!! A ja ne kupujem pavlaku, pravu, životinjsku, misleći da je biljna bolja. Al sam se zeznula. Znam šta mi je činiti! Baš ti hvala, ali, onu tortu bih rado smazala i ne bih razmišljala o njenoj štetnosti! 😉
Dudo, ja bih Ti se priključila u smaknuću torte sa zadovoljstvom, uh!
Ja sam odavno isključila margarin sa spiska za kupovinu. Umesto toga kupujem maslac. I jeste skuplji,a li je ukusniji milion puta i sva hrana mi mnogo bolje uspe. A kažu da sam odlična kuvarica.
Usta moja il’ ćete me hvalit’ il’ ću vas razvalit’.
Otkačena, sigurno će Te hvaliti!
Najbolje je korisiti maslac mada je mnogo skuplji, ali ako treba da se hranimo zdravo, to je rešenje.
http://kuhinjarecepti.com/
Iskljucila sam i ja margarin iz upotrebe,ali sam umjesto njega pocela koristiti biljnu mast.Zapravo onu starinsku-bilnji mrs.Da li to znaci da je i ona nezdrava? 😦
Sve zavisi od načina (tehnologije) pripreme i korišćenih sirovina.