TRANS-MASTI NE TREBA KORISTITI U ISHRANI


Masnoće su  neophodne našem organizmu, jer se njihovim razlaganjem oslobađa velika količina energije. Osim toga, imaju i gradivnu, regulatornu i zaštitnu ulogu.

Njihovo pozitivno dejstvo ispoljava se samo ako se uzimaju  prirodne masnoće. Ne smeju se uzimati u prekomernim  količinama, jer mogu da dovedu do gojaznosti i obolenja kardiovaskularnog sistema.

Trans-masti mogu da budu poreklom iz prirodnih izvora i iz sintetskih grupa. Proizvode  se hidrogenizacijom i drugim procesima prerade namirnica biljnog porekla.

Ove masnoće se koriste za produženje trajnosti brze hrane, peciva, slatkiša, slanih grickalica i dr. Nalaze se kao sastavni deo supa iz kesica, u konzervisanim namirnicama…

Istraživanjima na osnovu najsavremenijih  metoda  dokazano je da je ogromna šteta za zdravlje čoveka pri konzumiranju ovih namirnica. Mnogo su štetnije industrijski proizvedene trans-masti od prirodnih. One povećavaju nivo lošeg holesterola (LDL), a snižavaju nivo  dobrog (HDL) holesterola.

U Kanadi se zakonom reguliše zabrana uvoza namirnica, koje sadrže trans-masti, u Americi postoji zabrana korišćenja takvih namirnica u restoranima, a u Danskoj je odavno regulisan propis o dozvoljenoj količini trans-masti u namirnicama (do 2%).

Trans-masti se nalaze u biljnim proizvodima kao što su:

 • margarin.
 • biljni šlag;
 • biljna pavlaka;
 • biljni sir;
 • hidrogenizovano biljno ulje;
 • pekarske masnoće i dr.

Preporuka je da se prilikom kupovine namirnica proveri sadržaja trans-masti, koji  ne sme biti većiod 2%. Nažalost, u našim prodavnicama je malo proizvoda na kojima piše tačan procenat ovih masti.

Autor:MPG71

14 thoughts on “TRANS-MASTI NE TREBA KORISTITI U ISHRANI

 1. obične priče kaže:

  njam, njam , kako odoleti hm….

 2. obične priče kaže:

  Mene treba smestiti na pusto ostrvo…
  🙂

 3. agroekonomija kaže:

  Sta su zgrešile obične priče kad bi htele na pusto ostrvo?

 4. Sve sto nije prirodno steti…

 5. obične priče kaže:

  Joj pa te poslastice, ovako samo zdrava hrana(voće),čist vazduh,…
  🙂

 6. dudaelixir kaže:

  Kako sam bila u zabludi!!! A ja ne kupujem pavlaku, pravu, životinjsku, misleći da je biljna bolja. Al sam se zeznula. Znam šta mi je činiti! Baš ti hvala, ali, onu tortu bih rado smazala i ne bih razmišljala o njenoj štetnosti! 😉

 7. otkacena kaže:

  Ja sam odavno isključila margarin sa spiska za kupovinu. Umesto toga kupujem maslac. I jeste skuplji,a li je ukusniji milion puta i sva hrana mi mnogo bolje uspe. A kažu da sam odlična kuvarica.
  Usta moja il’ ćete me hvalit’ il’ ću vas razvalit’.

 8. agroekonomija kaže:

  Otkačena, sigurno će Te hvaliti!

 9. agroekonomija kaže:

  Najbolje je korisiti maslac mada je mnogo skuplji, ali ako treba da se hranimo zdravo, to je rešenje.

  http://kuhinjarecepti.com/

 10. hannum kaže:

  Iskljucila sam i ja margarin iz upotrebe,ali sam umjesto njega pocela koristiti biljnu mast.Zapravo onu starinsku-bilnji mrs.Da li to znaci da je i ona nezdrava? 😦

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s