ENERGETSKA EFIKASNOST


Proizvodnja i potrošnja energije direktno ili indirektno utiču na društveni i ekonomski razvoj. To su delatnosti, koje utiču na sva područja ljudskog delovanja, ali i na socijalni i ekonomski razvoj svake pojedine zemlje.

Sa aspekta energije svet je suočen sa dva nekoliko problema: smanjenje energije, zagađivanje okoline i klimatske promene nastale kao posledica neracionalne potrošnje energije.

Isporuke energije iz fosilnih goriva je ograničena  pa mere  energetske efikasnosti trebaju uključiti i određen procenat obnovljivih izvora energije.

Pozitivni efekti  smanjenja potrošnje neobnovljivih izvora energije (fosilnih goriva) i korišćenja obnovljivih izvora energije  su smanjenje emisije štetnih gasova (CO2 i dr),  zaštita  okoline, smanjenje globalnog zagrevanja i održivi razvoj zemlje.

Prioriteti moraju biti uspostavljeni tako da se obezbedi racionalno planiranje potrošnje energije, održiva potrošnja energije i primena mera energetske efikasnosti u svim segmentima energetskog sistema.

Danas je ovaj problem ipak prepoznat i  veliki broj  zemalja  prihvatio je da dosadašnji, nekontrolirani pristup potrošnji energije nije održiv te da prioritet treba dati održivoj potrošnji energije. To se može postići kroz racionalno planiranje  potrošnje energije,  kroz implementaciju mera energetske efikasnosti u sve segmente energetskog sistema država.

Energetska efikasnost ima za cilj korištenje minimalne  količine energije, pri čemu nivo udobnosti i stopa proizvodnje ostaju očuvani.

Energetska efikasnost nije štednja energije; štednja podrazumeva različita odricanja, a efikasna potrošnja energije ne narušava uslove rada i življenja.

 Autor: MPG71

9 thoughts on “ENERGETSKA EFIKASNOST

 1. Divna tema a i tekst.Ja sam radila stručni rad na ovu temu i dobro mi je poznata tematika .Problem je globalni ali moramo početi od razvijanja svesti ,jer kod nas još uvek ,,gori,, koja sijalica više i mrzi nas da je ,,ugasimo,, a kad nestane struje par sati ljuti smo na sve moguće i nemoguće.
  Raduje me da su počele razne akcije na tv-u koje upućuju i razvijaju svest o energetskoj efikasnosti . Veliki podrav!

 2. gamche kaže:

  Male su šanse da osiromašeni narod ozbiljno pridje energetskoj efikasnosti. Još manje su da se odrekne navika i štedljivije pridje potrošnji energije.

 3. agroekonomija kaže:

  To je potpuno tačno. Teško je sticati nove navike pa makar one donosile i poboljšanja.

 4. agroekonomija kaže:

  Dragice, hvala na poseti.

 5. Nema na čemu ,bilo mi je zadovoljstvo,hvala na posebnoj pažnji ,puno uspeha,srdačan pozdrav!

 6. agroekonomija kaže:

  I ja Vama želim uspeh! Veliki pozdrav!

 7. Svako može da da svoj mali doprinos… Ako izgasi 1 čovek sijalicu koju ne treba u tom trenutku… nije bogzna šta, ali ako to napravi 1 milion… postaje računica zanimljivija… A za to ti ne trebaju nikakve pare… samo dobra volja 🙂

 8. agroekonomija kaže:

  Branko, tačno je to da je tako malo potrebno od nas pojedinaca pa da svima bude bolje.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s