BIOLOŠKA RASPOLOŽIVOST FITOHEMIKALIJA IZ BOBIČASTOG VOĆA


Fitohemikalije iz bobičastog voća pokazale su pozitivne efekte in vitro.  Da bi ispoljile sličan efekat i u ćelijama i tkivima organizma, moraju da se apsorbuju iz creva. Faktori od kojih zavisi  njihova apsorpcija su:

  • Genetski faktori;
  • Zdravstveni status;
  • Molekulska struktura;
  • Uneta doza;
  • Osobine matriksa u kojem se nalaze fitohemikalije;
  • Stepen biokonverzije u crevima i tkivima.

Dokaz da se fitohemikalije sa antioksidativnom aktivnošću apsorbuju u organizmu leži u činjenici da unos 240 g svežih jagoda ili 100 g smrznutih borovnica povećava antioksidativni kapacitet krvne plazme za 14 – 30%.

Aglikoni flavonola su hidrofilnog karaktera i mogu difundovati kroz biološke membrane. Intenzivan metabolizam glikozida flavonola uključuje deglikozilaciju, esterifikaciju glukuronskom kiselinom, sulfonovanje i metilovanje. Nemeth i sar. (2003) su utvrdili da se glikozidi flavonola iz bobičastog voća mogu apsorbovati i u debelom crevu gde ih razlaže bakterijska flora.

Donovan i sar. (2002) su zaključili da se 37% od unete doze flavan-3-oli veoma efikasno apsorbuje iz gastrointestinalnog trakta.

Aktivnost fitohemikalija in vivo zavisi  od:

  • intenziteta njihovog metabolizma u jetri i bubrezima;
  • načina njihovog metabolizma u jetri i bubrezima;
  • stepena njihove distribucije u tkivima.

Literatura

  1. Beattie, J., A. Crozier, G.G. Duthie, Potential Health Benefits of Berries. Curr. Nutr. Food Sci. 1, (2005) 71-86.
  2. Nemeth, K., G.W. Plumb, J.G. Berrin, N. Juge, R. Jacob, H.Y. Naim, G. Williamson, D.M. Swallow, P.A. Kroon,Deglycosylation by small intestinal epithelial cell β-glucosidases is a critical step in the absorption and metabolism of dietary flavonoid glycosides in humans. Eur. J. Nutr. 42, (2003) 29-42.
  3. Donovan, J.L., C. Manach, L. Rios, C. Morand, A. Scalbert, C. Remesy, Procyanidins are not bioavailable in rats fed a single meal containing a grape seed extract or the procyanidin dimer B3. Br. J. Nutr. 87, (2002) 299-306. 

Autor: MPG71

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s