Fitohemikalije iz bobičastog voća pokazale su pozitivne efekte in vitro. Da bi ispoljile sličan efekat i u ćelijama i tkivima organizma, moraju da se apsorbuju iz creva. Faktori od kojih zavisi njihova apsorpcija su:
- Genetski faktori;
- Zdravstveni status;
- Molekulska struktura;
- Uneta doza;
- Osobine matriksa u kojem se nalaze fitohemikalije;
- Stepen biokonverzije u crevima i tkivima.
Dokaz da se fitohemikalije sa antioksidativnom aktivnošću apsorbuju u organizmu leži u činjenici da unos 240 g svežih jagoda ili 100 g smrznutih borovnica povećava antioksidativni kapacitet krvne plazme za 14 – 30%.
Aglikoni flavonola su hidrofilnog karaktera i mogu difundovati kroz biološke membrane. Intenzivan metabolizam glikozida flavonola uključuje deglikozilaciju, esterifikaciju glukuronskom kiselinom, sulfonovanje i metilovanje. Nemeth i sar. (2003) su utvrdili da se glikozidi flavonola iz bobičastog voća mogu apsorbovati i u debelom crevu gde ih razlaže bakterijska flora.
Donovan i sar. (2002) su zaključili da se 37% od unete doze flavan-3-oli veoma efikasno apsorbuje iz gastrointestinalnog trakta.
Aktivnost fitohemikalija in vivo zavisi od:
- intenziteta njihovog metabolizma u jetri i bubrezima;
- načina njihovog metabolizma u jetri i bubrezima;
- stepena njihove distribucije u tkivima.
Literatura
- Beattie, J., A. Crozier, G.G. Duthie, Potential Health Benefits of Berries. Curr. Nutr. Food Sci. 1, (2005) 71-86.
- Nemeth, K., G.W. Plumb, J.G. Berrin, N. Juge, R. Jacob, H.Y. Naim, G. Williamson, D.M. Swallow, P.A. Kroon,Deglycosylation by small intestinal epithelial cell β-glucosidases is a critical step in the absorption and metabolism of dietary flavonoid glycosides in humans. Eur. J. Nutr. 42, (2003) 29-42.
- Donovan, J.L., C. Manach, L. Rios, C. Morand, A. Scalbert, C. Remesy, Procyanidins are not bioavailable in rats fed a single meal containing a grape seed extract or the procyanidin dimer B3. Br. J. Nutr. 87, (2002) 299-306.
Autor: MPG71