Svi proizvođači hrane u Srbiji imaju obavezu da do 11. juna ove godine uvedu HACCP sistem u svoje pogone. To se odnosi na objekte za proizvodnju prehrambenih proizvoda biljnog i mešovitog porekla (biljnog i animalnog).
Obaveza uvođenja HACCP programa odnosi se na:
- pekare;
- proizvođače biljnih ulja;
- proizvođače šećera;
- prerađivače voća i povrća;
- proizvođače vina;
- proizvođače piva;
- proizvođače konditorskih proizvoda i druge.
Oko 80% zahteva sadržanih u HACCP programu već mora da se ispunjava i u malim zanatskim radnjama.
Proizvođači, koji s nisu u stanju da ispoštuju i uvedu HACCP ili to neće, neće više raditi u toj delatnosti, izjavio je načelnik poljoprivredne inspekcije Nenad Vujović.
Uredio: MPG71
Ovo je poznato, ali se mnogi proizvođači i distributeri hrane (pekare, poslastičarne, male zanatske radnje) ne pridržavaju ove obaveze.