VAŽNOST I VREDNOST SVETSKE BAŠTINE


Područja Svetske baštine dočaravaju raznolikost naše planete i postignuća njenih ljudi. Postoje mesta lepote i čuda; misterije i veličanstvenosti; sećanja i značenja. Ukratko, ona predstavljaju najbolje što Zemlja ima da ponudi. Egipatske piramide, veliki Kineski zid i Tadž Mahal su neki od najboljih primera kulturnih dostignuća čovečanstva. Veliki koralni greben, ostrva Galapagos i Nacionalni park Serendeti spadaju u najveća prirodna blaga sveta.

Ono što čini koncept Svetske baštine izvanrednim je njegova univerzalna primena. Mesta Svetske baštine pripadaju svim ljudima sveta, bez obzira na kojoj se teritoriji nalaze.

Lista Svetske baštine uključuje 911 dobara. Tu spada 704 lokaliteta kulturne baštine, 180 lokaliteta prirodne baštine i 27 mešovitih dobara, u 151-oj državi.

Da bi bila uključena na Listu Svetske baštine, dobra moraju imati izvanrednu univerzalnu vrednost i ispuniti bar jedan od deset kriterijuma odabira. Ti kriterijumi su objašnjeni u Operativnom vodiču za implementaciju Konvencije o Svetkoj baštini, koji je, pored samog teksta Konvencije, glavni alat za rad u oblasti Svetske baštine. Komitet za Svetsku baštinu redovno revidira ove kriterijume, nastojeći da oslika kako sam koncept Svetske baštine evoluira.

U tom pogledu, Komitet za Svetsku baštinu je odlučio da napravi listu „Svetske baštine u opasnosti“ u koju je do sada uključio 34 dobra. Na listi se mogu naći samo ona dobra koja su deo Svetske kulturne i prirodne baštine, a ugrožena su ozbiljnim i specifičnim opasnostima. U pitanju su pretnje nestanka zbog ubrzanog pogoršavanja stanja, velikih javnih ili privatnih projekata ili brze urbanizacije i razvoja turističkih projekata; uništavanja prouzrokovanih promenom namene ili vlasništva nad zemljištem; velikih promena nepoznatog uzroka; napuštanja zbog bilo kog razloga; izbijanja pretnje zbog oružanog sukoba; katastofa i kataklizmi; ozbiljnih požara, zemljotresa, klizišta, vulkanskih erupcija, promena nivoa vode, poplava i plimskih talasa. Komitet može, u slučaju hitne potrebe, bilo kada upisati bilo koje dobro na listu Svetske baštine u opasnosti i objaviti taj upis odmah.

Kako su ova mesta neka od najiskorišćenijih i najposećenijih svetskih turističkih atrakcija, Komitet za Svetsku baštinu i drugi zainteresovani globalni i lokalni akteri su primetili da loše vođeni turizam za njih može predstavljati veliku pretnju.

Preneto sa:   UNESCO – TEMA

Lepe su fotografije Tadž Mahala. Ja sam imala sreću da ga vidim i to je veličanstven doživljaj, skoro nestvaran. Toliko je prekrasan da mi je izgledalo da je ni na nebu, ni na zemlji. Biser u mašti i u stvarnosti (MPG71).

8 thoughts on “VAŽNOST I VREDNOST SVETSKE BAŠTINE

 1. wakeupwithsmile kaže:

  I Bagdad je npr. bio svetska kulturna baština dok tamo nisu kročili „oni“… Unesco zvuči smešno. Oni su pod UN, a UN odobravaju ratove i uništavanje. Svetska baština jeste vredna, ali to bi prvenstveno trebali da shvate oni koji su iznad Unesco-a. Da nije njih i njihovih postupaka, mnogo toga bi bilo očuvano i danas…

 2. agroekonomija kaže:

  Tačno je to. Donose mnoge odluke protiv čovečanstva.
  Ja sam sve fotografije mesta Svetske baštine postavila isključivo zbog njihove specifičnosti i lepote.

 3. wakeupwithsmile kaže:

  Naravno, i prirodno je da volimo ono što je lepo. Tako čuvamo planetu.

 4. Ljudi tesko prepoznaju prave vrednosti….

 5. wakeupwithsmile kaže:

  Nadam se da me nisi pogrešno razumela, hteo sam samo da kažem kako je Unescova „briga“ ravna cinizmu, isto kao i uvođenje NATO „demokratije“ i stvaranje „Mira“ bombama ? Slike jesu lepe…A prave vrednosti su zbog te „demokratije“ i „brige“ gažene kroz sve ove vekove za nama, do danas. Kada progledamo, vidimo zaista Prave vrednosti. Sve najbolje,
  Peace & Love 🙂

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s