FLUORESCENTNI ZEC


Brazilski umetnik Eduardo Kac je  u oplođeno jajašce albino zeca uneo zeleni fluorescentni protein iz azijske meduze, nakon čega je stvoren transgenetski zec, koji svetli samo kada je izložen UV zracima.

Fluorescentni zec ne služi za naučna istraživanja, nego isključivo kao umjetnički artefakt, koji će potaknuti javnost na razmišljanje o genetskim manipulacijama. Njegov je projekt izazvao puno kontroverzi, što je i razumljivo.

Nakon genetski mutiranih, hiperrealističnih bića australske umjetnice Patricie Piccinini, genetika se u umetnosti implementira na krajnje kontroverzan način.

Uredio: MPG71

 

8 thoughts on “FLUORESCENTNI ZEC

 1. tatjanamb kaže:

  Za umetnika je, pretpostavljam, kasno da mu se ubrizga fluorescentni protein, ali bi on, mozda, mogao da obogati svoju spoljasnost sa malo do malo vise modro plave boje koja svakodnevno, posle prvog nanosenja, menja nijanse do zuto zelene, otprilike. Dok traje proces „nanosenja“ i promene boje, mogao bi da bude izlozen javnosti kao „umetnicko delo“, recimo ;).

 2. gamche kaže:

  Korisno bi bilo kada bi se, umesto zeca i meduze, isti postupak primenio na čoveka i svica. Pošto svitac ima zadnji deo koji svetluca u potpunom mraku, potrebno bi bilo izvršiti i modifikaciju, kojom bi se postiglo svetlucanje čovekove glave. Time bi se bar uštedela energija potrebna za noćno čitanje, za šta su korišćene.stone lampe.
  Možda i ne bi bila neka ušteda?
  Ko još čita? I to noću?

 3. agroekonomija kaže:

  Bar bi bilo manje ovakvih eksperimenata kada bi glava služila i kao lampa.

 4. dudaelixir kaže:

  Ovo mi se uopšte ne dopada. Strašno je šta rade sa životinjama. Mamlazi, bolje bi bilo da svoje znanje upotrebe na nešto korisnije! 😦

 5. agroekonomija kaže:

  Dudo, stvarno je strašno i nehumano.

 6. agroekonomija kaže:

  Jelena, stvarno je jezivo.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s