ЗЕМЉА ЈЕ ИМАЛА ДВА МЕСЕЦА


Научници верују да је судар два месеца створио велика узвишења на задњој страни постојећег месеца, пошто постоје велике разлике између његове стране окренуте Земљи и стране која се не може опазити.

Док је нама видљива страна релативно ниска и равна, друга страна поседује знатна узвишења и дебљу кору.
Научна заједница нудила је бројне теорије које би тај недостатак симетрије објасниле. Једна од теорија сматра да су гравитационе силе измениле топографију Месеца.
Међутим нова теорија базирана је на моделу „масивног удара“ која би могла да објасни ново стварање Месеца.
Бројни стручњаци верују да се објекат величине Марса сударила са Земљом и том приликом су новнонастали фрагменти судара привучени Месечевом гравитацијом. „Други“ месец настао је тим ударом и задржао се у орбити десетинама милиона година.
Два месеца сударила су се релативном малом брзином, судећи по резултатима објављеним у журналу „Нејчр“.
Овакви судари слабог интензитета не стварају кратере и топљење површине већ се од судара двеју површина образује нови слој тврде коре.
Овакав судар моги би да образује планински предео који се налази на удаљеној страни Месеца.

„Чињеница да се две стране Месеца толико разликују представљала је велику енигму за научнике, можда подједнако као и само порекло Месеца. Врло је могуће да је сам судар који је створио Месец образовао и бројна друга, мања, тела од којих се једно сударило са њим и створило ове чудне пределе. Ово је само један од бројних сценарија за које још немамо тачна објашњења“, изјавио је професор Френцис Нимо, један од поборника теорије о гравитационим силама.

Преузето од Б92

2 thoughts on “ЗЕМЉА ЈЕ ИМАЛА ДВА МЕСЕЦА

 1. gamche kaže:

  Asocijacija na priču o Zemlji i mesecu:
  Čitala sam a i gledala na TV emisije o stabilnosti sistema Zemlja-Mesec, i značaju te stabilnosti na život na Zemlji. Za razliku od Zemlje, Mars je nestabilan pa se ‘klati’, pa kad bi izgledao kao Zemlja, bio bi izložen stalnim vremenskim nepogodama i klimatskim promenama.
  Asocira me na ženu (Zemlju) koja je stabilna kada ima svog muškarca (Mesec).
  Kada nema svog muškarca dramatično je kao na Marsu.
  Najlepše je kada su prisutna dva meseca. Činjenica da takva situacija ne može potrajati dugo. Završava se tučom, što u astronomskom svetu znači sudarom, gde se slabiji ‘slepi’ za jačeg, kao što je i opisano u članku. Za ženu (Zemlju), na kraju krajeva, to i nije loša vest, jer je sada pored nje pravi muškarčina.

 2. agroekonomija kaže:

  Tako je i naša Zemlja postala ženstvenija uz jačeg (Mesec).

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s