PREKOGRANIČNI REZERVAT BIOSFERE MURA-DRAVA-DUNAV


U martu 2011. godine je pet zemalja centralne Evrope potpisalo  Sporazum o osnivanju prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav od juga Austrije do Srbije. Osnovan je prvi rezervat takve vrste u regionu i prvi u koji je uključeno pet zemalja. Predstavlja najveće rečno zaštićeno područje u Evropi. Rezervat se prostire na oko 800.000 ha.

Ušće Drave u Dunav

Srbija je mnogo uložile u zaštitu Dunava, Drave i Mure. Potpisivanjem Sporazuma, Srbija će dobiti podrške za projekte iz oblasti zaštite prirode.

Ovu zonu nazvali su „Amazon Evrope“ zbog biološke raznovrsnosti. Jedno je od najbogatijih u Evropi u pogledu raznovrsnosti flore i faune. Kompleksi poplavnih šuma, ada, peščanih i šljunkovitih sprudova, mrtvaja, rukavca i bara predstavljaju jedinstven predeo i dom populacijama orla belorepana i ugroženim vrstama kao što su: mala čigra, crna roda, vidra, dabar i ribe iz porodice jesetri. Ujedno, predstavlja i važno odmorište za preko 250.000 vodenih ptica selica godišnje.

Rečni ekosistem je od vitalnog značaja za socio-ekonomsku dobrobit ovog prekograničnog regiona, jer predstavlja glavni izvor pijaće vode dobrog kvaliteta, zaštitu od poplava, izvor održivog šumarstva, poljoprivrede i ribarstva, kao i značajan faktor u promociji eko-turizma, podizanju svesti i edukaciji o životnoj sredini.

Crna roda

Ekipa za koordinaciju iz pet zemalja potpisnica čini 15 osoba, koja će preuzimati potrebne mere za održavanje prirode u rezervatu biosfere Mura-Drava-Dunav.  Zemlje potpisnice su: Austrija, Hrvatska, Mađarska, Srbija i Slovenija.

Uredio: MPG71

2 thoughts on “PREKOGRANIČNI REZERVAT BIOSFERE MURA-DRAVA-DUNAV

  1. Talas kaže:

    Priroda, tako mocna i tako lepa.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s