GODINA ENERGETSKE EFIKASNOSTI U SRBIJI


U  decembru 2010. potpisana je Deklaracija o proglašenju godine 2011. godinom energetske efikasnosti. Ceo projekat je razvijen od strane Agencije za energetsku efikasnost Srbije. Povećanje nivoa energetske efikasnosti može se postići  rekonstrukcijom postojećih energetskih postrojenja i dovršavanjem projekta pametnih mreža za distribuciju električne energije.

Unapređenje energetske efikasnosti u javnim zgradama u Srbiji trajaće po planu do 2012. godine.  Svetska bbanka u saradnji sa Vladom Srbije obezbedila je 30 mil USD za realizaciju drugog dela Projekta energetske efikasnosti u Srbiji.

Projekat obuhvata unapređenje energetske efikasnosti u javnim objektima (škole, bolnice, domovi za stare i lica sa smetnjama u razvoju) primenom različitih mera;  poboljšanjem termoizolacije na građevinskom omotaču zgrada, zamenom prozora, unapređenjem instalacija sistema grejanja i unutrašnjeg osvetljenja i dr.

Sprovođenje strategija energetske efikasnosti u zgradama je od posebne važnosti obzirom da  su one odgovorne za preko trećine ukupne emisije gasova sa efektom staklene bašte u Evropi.

Uredio: MPG71

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s