NIKOLA TESLA


Na vrhuncu naučne i stvaralačke karijere, 1900 godine, Nikola Tesla u junskom broju uglednog časopisa Century, objavljuje obiman članak Problem povećanja ljudske energije, kojim je fascinirao tadašnju svjetsku javnost i u kome je sintetizovao dosadašnja saznanja i naznačio buduće pravce svojih istraživanja. Razmatrajući glavne probleme ljudskog roda, Tesla počinje tako što kaže da svi ljudi svijeta čine jedno tijelo, jednog pojedinca, i da su svi stanovnici ove planete povezani nerskidivim vezama koje se ne mogu vidjeti, ali se mogu osjetiti: „Godinama su ovu ideju proklamovala savršeno mudra učenja religije, vjerovatno ne samo kao sredstvo kojim se obezbeđuje mir i harmonija među ljudima već i kao jedna jako opravdana istina. Budisti je izražavaju na jedan, hrišćani na drugi način, ali i jedni i drugi tvrde isto: Mi smo svi jedno“.

„Ljudska energija će biti povećana posebnom brigom o zdravlju, zdravom ishranom, umjerenošću, pravilnim načinom života, osnivanjem braka, savjesnom brigom o djeci, uopšteno rečeno, poštovanjem svih mnogobrojnih pravila i propisa religije i higijene. S druge strane, jedva da je potrebno reći da sve što je protiv religijskog učenja i higijenskih pravila, teži da smanji kvalitet“.

„Svaki čovek treba da smatra svoje tijelo poklonom od neprocjenjive vrijednosti od  Onoga koga on voli iznad svega, veličanstvenim umjetničkim djelom neopisive ljepote i vještine van ljudske moći shavatanja, i tako delikatnim i nježnim da ga jedna ijreč, dah, pogled ili misao samo može povrijediti“.

„Nečistoća koja rađa bolest i smrt je ne samo samouništavajuća, već i krajnje nemoralna sklonost. Čuvanjem našeg tijela od infekcije, zdravo i čisto mi izražavamo naše poštovanje visokom principu kojem su ona podarena. Onaj ko poštuje propise higijene u ovom smislu, pokazuje se iskreno pobožnim. Labavost morala je strašno zlo koje truje i duh i tijelo, i odgovorno je za veliko nazadovanje. “.

Njegovi su mu savremenici temeljno krali ideje, Marconi mu je ukrao patent za radio a Röntgen za X-zrake, godinama i decenijama kasnije sudovi sirom svijeta donijeli su pravične presude i Tesli potvrdili njegove zasluge i izume.

Patenti koji mu nisu priznati: računala (osnove načela logičkog elementa AND sadrže Teslini patenti iz 1903.), okomito uzlijetanje (patenti iz 1921. i 1927.), robotika, ciklotron (uređaj za razbijanje atoma), elektronski mikroskop …

Imao tragediju kad mu je u potpunosti izgorjela laboratorija.
Naravno, počeo je iznova …ostao bez Nobelove nagrade za svoga života.

Ne žalim što su drugi pokrali moje ideje, ali žalim što nemaju svoje
Nikola Tesla je vidio uzroke i načine kako priroda djeluje.
Nikola Tesla je  bio izvrstan matematičar, elektrotehničar, plivač, poliglot, vegetarijanac, pjesnik, neženja, igrač biljara. Imao je malo prijatelja.   Jedan od njih je   Mark Twain.

Tesla je među prijateljima imao i ljude koji su širili dosta kontroverzi oko sebe. Tako je među ljudima sa kojima se družio bio i prinčevski par Lazarović-Hrebeljanović.
Tesla je znao da se radi o lažnom samoproklamovanom princu, jer su ga na to drugi u svojim pismima upozoravali. Ipak, vjerovatno je naučniku prijalo društvo čovjeka pa se nije osvrtao na to.
Tesla je bio  „vuk samotnjak“, nikada nije radio u velikom naučnom timu ili korporaciji (izuzev nekoliko kratkih pelaznih perioda), činilo mu se kako ga rad u grupi nepotrebno „guši“ i onemogućava u stvaralačkom zanosu. Nikola Tesla je  mirotvorac, jer je to ispravno za čovječanstvo, rekao je.
Tesla je bio veliki humanista – čist naučni genije – pjesnik u nauci… On je činio izvanredne, zapanjujuce, čudesne stvari u toku svog života. Činio je to jednostavno da bi služio ljudskom rodu – a za svoje usluge nije tražio ništa.
Novac – on za njega nije mario.
Počast – ko je taj neko ko može da počastvuje drugog. To je bio njegov stav.
Zahvalnost – on je nije očekivao niti je tražio…
Onaj značajni dio Tesle živi u njegovom dostignuću koje je ogromno – skoro nemoguće da se izračuna – koje je sastavni dio našeg života i sastavni dio naše civilizacije, naše svakodnevnice našeg tekućeg napora…

Tesla je postao počasni doktor nauka niza evropskih visokoškolskih ustanova: 1908. godine Bečkog politehničkog fakulteta, Beogradskog i Zagrebačkog univerziteta 1926.godine, a od 1936.-1937. Više tehničke škole u Pragu i Gracu, univerziteta u Bukureštu, Grenoblu, Sofiji i drugim gradovima.

Razmišljao je i djelovao   za dobrobit čovječanstva

Razmatrajući dalje probleme čovječanstva, Tesla dolazi do sledećeg zaključka: „Vidimo da je na tri načina moguće rješenje velikog problema povećanja ljudske energije, odgovor dat pomoću tri riječi: hrana, mir i rad. Mnogo, mnogo godina sam mozgao i razmišljao, gubio se u nagađanjima i teorijama, dok nisam stigao do ovih rješenja, da bih tada shvatio, da su me o njima učili u ranom djetinjstvu. Ove tri riječi predstavljaju osnovni ton hrišćanske religije. Sada mi je jasno njihovo naučno značenje i svrha: hrana da se poveća masa, mir da se smanji usporavajuća sila i rad da se poveća sila koja ubrzava ljudsko kretanje. Ovo su jedina tri moguća rešenja velikog problema, a svi oni imaju jedan predmet, jedan cilj – da se poveća ljudska energija.

„Uvjeren sam da je cio kosmos objedinjen, kako u materijalnom tako i u duhovnom pogledu. Postoji u vasioni neko jezgro otkuda mi dobijamo svu snagu, sva nadahnuća, ono nas vječno privlači, ja osećam njegovu moć i vrijednosti koje ono emituje cijeloj vasioni i time je održava u skladu. Ja nisam prodro u tajnu toga jezgra, ali znam da postoji i kada hoću da mu pridam kakav materijalni atribut, onda mislim da je to svetlost, a kada pokušam da ga shvatim duhovno, onda su to ljepota i samilost. Onaj ko nosi u sebi tu vjeru oseća se snažan, rad mu čini radost, jer se sam osjeća jednim tonom u sveopštoj harmoniji“.

Teslin broj je bio broj tri ili deljiv sа tri.
Imаo je tri tetke sа očeve strаne.
Imаo je tri tetke sа mаjčine strаne i sve tri su bile udаte zа prаvoslаvne sveštenike.
Imаo je tri sestre: Angelinu, Milku i Mаricu. Sve tri Tesline sestre tаkođe su se udаle zа  sveštenike.
Preležаo je tri teške bolesti: jednu posle zаvršene osnovne škole, drugu posle zаvršene gimnаzije i treću posle zаvršenih studijа.

Tesla je izuzetno cijenio velikog vajara Ivana Meštrovića (1883-1962) i pored jednog izgubljenog portreta, bio je voljan da pozira još jedino njemu.
“Radi našeg potomstva i sveg slavenskog roda želim da posle moje smrti ostane moja bista od čudotvorne ruke Meštrovića… Još nemam gotovine, ali sam pripravan sve na drugačiji način pripremiti za Vaše i moje zadovoljstvo. Lice mi je još glatko, oči bistre i nisam oćelavio. Svi žele da se Vaše neumrlo djelo izloži ovdje. Molim Vas brzojavite Vaše raspoloženje i namjeru. Vaš obožavatelj Nikola Tesla.”

«Dаleko u prаistoriji аnonimni genije pronаšаo je točаk. To je bilo jedno od nаjkorisnijih djelа koje je jedаn čovjek bilo kаdа dаo svome rodu. Ovаj pronаlаzаk bio je moždа sаsvim očigledаn; аli pronаlаzаk jednog nevidljivog točkа, koji je nаprаvljen ni od čegа drugog nego od mаgnetnog poljа, bio je dаleko od očiglednog i to je ono što mi dugujemo Tesli. To je moglo dа ponikne sаmo u jednom briljаntnom i jedinstvenom intelektu» (engleski profesorP.Kap, „Galaksija“, Tesla-neostvarena otkrića, 1984, str-4).

Par dana kasnije od Meštrovića je stigao odgovor:

“Sa velikim zadovoljstvom želim ispuniti Vašu želju. Sredstva nepotrebna. Vezan sam ugovorima za Evropu, ne mogu tamo. Možete li doći u goste meni u Split, ako ne pošaljete fotografije pamtim Vas vanredno. Pozdravlja Vas Meštrović.”

Nakon decenija neumornoga rada, Tesla je gotovo zaboravljen i gladan umro u hladnoj sobici hotela „Astoria“ u New Yorku 08. januara 1943.

Kada je Tesla umro 1943. godine, u „NJujork tajmsu” je objavljeno: „Umro je Nikola Tesla, najveći naučnik i pronalazač koji je ikad živio na ovoj planeti. Nijedan naučnik ne bi mu mogao ni svijeću pridržati, tome čovjeku Nikoli Tesli”.
U Americi, u Santa Barbari, postoji Teslina crkva, u koju dolaze da se mole oni koji misle da je došao iz svemira da obavi veliki zadatak. Takođe u Americi, u San Dijegu, u katedrali stoji na jednoj strani Teslina slika sa simbolima svjetlosti, a na drugoj strani katedrale je slika Isusa Hrista. Tesla je svetinja, svjetlost i niko nema pravo da traži da leži pod zemljom.

Gotovo 1000 patenata od kojih su mnogi nerazumljivi i neostvarljivi i za današnja znanja i tehnologije dovoljno govore o Nikoli Tesli.

Preneto sa: DURMITOR.com

 

2 thoughts on “NIKOLA TESLA

  1. agroekonomija kaže:

    Dusweet, dobro došli na moj blog!

  2. agroekonomija kaže:

    Drago mi je da Vam se sviđa tekst o Nikoli Tesli. Meni se, takođe, dopao pa sam ga zbog toga i prenela sa drugog bloga.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s