OTKRIĆE PRVOG ZEMLJINOG TROJANCA


Otkriven je prvi trojanski asteroid u Zemljinoj orbiti. Trojanski asteroid je onaj asteroid koji deli orbitu sa većom planetom ili prirodnim satelitom. Međutim, sa njima se ne sudara jer se nalazi u jednoj od dve Lagranžove tačke, koje su 60º ispred ili iza većeg nebeskog tela.

Astronomi su analizirali podatke dobojene WISE teleskopa, lovca na asterioide i  na taj način otkrili trojanski asteroid 2010 TK7, a čije otkriće je potvrdio i Canada-France-Hawaii teleskop, Mauna Kea  na Havaima.

Naučnici su predviđali da u Zemljinoj orbiti postoje trojanski asteroidi, ali ih je veoma teško naći pa je iz tog razloga otkriće prvog sačekalo do sada. U Sunčevom sistemu znamo za trojanske asteroide koji dele orbite sa Jupiterom, Neptunom, Marsom, pa čak i dva Saturnova satelita imaju svoje trojanske asteroide.

Animaciju orbite novootkrivenog asteroida možete pogledati na sledećem klipu:

Uz pomoć ovog otkrića saznaće se više o dinamici i karakteristikama ovih asteroida i na taj način olakšati pronalaženje ostalih trojanskih asteroida.

2010 TK7 ima prečnik od 300 m i od Zemlje je udaljen 80 miliona kilometara. Orbita ovog asteroida je dobro definisana i biće stabilna sigurno u narednih 100 godina i neće prići Zemlji bliže od 24 miliona km.

Za razliku od nekih asteroida, trošenje para na misije koje bi posetila ovaj asteroid je neisplatljivo. Razlog je taj što putuje daleko iznad i ispod ravni orbite Zemlje što zahteva dodatnu energiju da bi se do njih stiglo.

WISE teleskop je slikao nebo u infracrvenom delu elektromagnetnog spektra od januara 2010. godine do februara 2011. godine.

Preneto sa: SVEMIR

7 thoughts on “OTKRIĆE PRVOG ZEMLJINOG TROJANCA

 1. dudaelixir kaže:

  O bože, interesantnih li vesti! Hvala ti! 🙂

 2. agroekonomija kaže:

  TamoiOvde, pozdrav!

 3. salepetrovic kaže:

  Sinoć sam baš čitao članak o ovome. Interesantno je da asteroid čak i nije isprva bio direktno otkriven, odnosno nije odmah vidjen teleskopom već je ranije primećena gravitaciona anomalija u njegovoj okolini koja je ukazivala na postojanje tog asteroida… Naravno, većina nebeskih tela biva prvo “logički“ otkrivena, a tek kasnije otkriće biva potvrdjeno… Zanimljivo u svakom slučaju…

 4. agroekonomija kaže:

  Da, Sale, interesantno otkriće.

 5. Subhan Zein kaže:

  Hi, Thank you for stopping by in my blog and liking my post. 🙂

  You may also want to read my other poems which have been greatly inspired by great poets such as Khalil Gibran and Mawlana Jalaluddin Rumi: „Whirling Towards the Divinity“, „Millions of Candles“, „She Surrendered to the Transcend“.

  Thank you and I hope you love what I have in store.. Have a great day and may peace be always with you.. 🙂

  Kind regards,

  Subhan Zein

 6. agroekonomija kaže:

  Hello! I like your blog. I wish you all the best!

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s