KAKAO ŠTITI SRCE


Flavanoli kakaa, jedinjenja iz grupe flavonoida,  posebno su zanimljivi savremenoj medicini. Poslednja istraživanja  ukazuju da je kakao flavanol  važan deo zdrave ishrane za ljude sa kardiovaskulrnim problemima.

Svakodnevno konzumiranje kakaa udvostručilo je broj aktivnih angiogenih ćelija u krvi, koje  utiču na funkcije obnavljanja i održavanja zdravih krvnih sudova. Poznato je da slabo funkcionisanje krvnih sudova predstavlja prvu fazu kardiovaskularnih bolesti, uključujući i koronarnu bolest srca.

Istraživanje je pokazalo da se kod testiranih osoba, koje su pile kakao sa visokom koncentracijom flavanola (iznad 75 %), značajno smanjio krvni pritisak u srčanim komorama, koji predstavlja važan faktor rizika srčanih oboljenja ili srčanog udara. Osim toga, poboljšala se i funkcija krvnih sudova za 47 % u odnosu na pacijente, koji su pili kakao sa niskim sadržajem flavanola.

Rezultati ovih istraživanja pokazali su izuzetnu korist kakao flavanola u obnovi oštećenih krvnih sudova, pri čemu nisu utvrđeni  nikakvi neželjeni  efekti.

Autor: MPG71

2 thoughts on “KAKAO ŠTITI SRCE

  1. […]  Štite krvne sudove i srce […]

  2. […] glazuru čokoladu rastopiti na niskoj temperaturi uz dodatak ulja, vode i […]

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s